Már az Orbán-kormány is elismeri, hogy hatalmas a baj

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a magyar gazdaság növekedése 2023-ban erősen lassulhat.

2022. július 5., 12:12

Szerző:

Nagy Márton néhány napja Új kihívások, új megoldások címmel már előadást tartott arról, hogy az inflációnál jobban kell félni a recessziótól, most pedig ezt írásba is adta Recesszióra felkészülni! című véleménycikkében, amelyet a Magyar Nemzet közölt.

Az 24.hu szemléje szerint a gazdaságfejlesztési miniszter egyebek mellett arról ír, hogy

a mostani válság vízválasztó lesz, bukott és talpon maradó államokra osztja majd a világot, újraosztva köztük a javakat is.

Eszerint az infláció nem csak nő, de nem tudni, mikor tetőzik, ezzel párhuzamosan a gazdasági növekedés kilátásai romlanak, a recessziós kockázat emelkedik.

Az „extrém stagfláció”, a két számjegyű infláció és a recesszió miatt a befektetők feszültek, a volatilitás emelkedik, a tőke hazamenekül.

Ilyenkor szinte csak egy dolog biztos: a dollár erősödik, minden más valuta gyengül.

Nagy Márton szerint Amerika és Európa más problémákkal küzd. Az infláció kezelése recesszióval, munkanélküliséggel Európában azért különösen aggályos, mert a háborús infláció már anélkül is a munkanélküliség veszélyével fenyeget, hogy tudatosan recessziót idéznének elő.

Ma már a globális recessziótól pedig jobban kell félni, mint az inflációtól.

Ezt Magyarországon valószínűleg sikerül elkerülni, de a gazdaság növekedése 2023-ban erősen lassulhat – írta cikkében a miniszter.

(Kiemelt kép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) a kormányalakításról folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én. A tanácskozáson Csák János (j2), Gulyás Gergely (b5), Lázár János (b6), Nagy István (b2), Nagy Márton (j6), Navracsics Tibor (b7), Palkovics László (b), Pintér Sándor (j4), Rogán Antal (j3), Semjén Zsolt (b3), Szalay-Bobrovniczky Kristóf (j5) és Varga Judit (j) vett részt. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)