Fűszeres Eszter levesei

2015. december 2., 15:15

Amióta Bodrogi Eszter elindította Fűszer és lélek nevű gasztroblogját 2007-ben, szinte mindenki Fűszeres Eszternek hívja. Írásaiban a receptek mellett családtörténeteket is olvashatunk zsidó felmenőiről, a kóser konyha rejtelmeiről. Ám Eszter abszolút modern nő: virtuális konyhájában nemre, vallásra, bőrszínre való tekintet nélkül – mindannyian otthon vagyunk.

Ő különben nem profi szakács, férjével Budapesten élnek, számítástechnikai vállalkozásuk van, s már két gyerekük.

A Libri Kiadónál nemrég jelent meg második kötete, a Leves minden napra. Fűszeres Eszter szerint levest főzni mindenki tud:
– A legkönnyebb a krémleveseket készíteni. Nem kell semmit kimérni, kóstolgatás közben ízesíthetünk. Nem lehet elrontani. Ugyanakkor például húsleves egyre ritkábban kerül a családi asztalra. A jó húslevest ugyanis órákon át kell főzni, a mai nőknek nincs erre idejük – magyarázza a szerző a 168 Órának.
Esztertől azt is megtanulhatjuk: ha időt akarunk nyerni, ne spóroljunk az idővel annyira. Ha egy fazék húslevest lefagyasztunk, minden ételünkhöz finom alaplevünk lesz. Leveskockára nincs szükség.

A leves nemcsak könnyű, olcsó és egészséges, de egy életforma jelképe is. Bár az elmúlt években kissé kiment a divatból, most sorra nyílnak nálunk is a levesbárok. A lassulás az új gasztronómiai trend. Fűszeres Eszter könyve ahhoz is útmutató: milyen jó, ha a család összeül, s gőzölgő tányérokból kanalazgatva azokkal töltjük az időt, akik számunkra a legfontosabbak.

S. Zs.