Figyelmeztetést adtak ki a hó miatt

Elsősorban a Dunántúlon és a Duna vonalában várható erősebb havazás.

2023. december 6., 07:30

Szerző:

Egyre nagyobb területen havazik a Dunántúlon és a Duna vonalában is, és a nap folyamán többfelé tovább folytatódik várhatóan a havazás (átmenetileg helyenként előfordulhat vegyes/folyékony halmazállapot). Szerda éjfélig az említett tájakon nagy területen alakulhat ki ~10-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg írja a met.hu.

A legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaróra ma éjfélig a Bakony, Vértes és a Gerecse 200-300 m feletti részein van nagyobb esély – felfelé haladva gyorsan növekedhet a hóvastagság.

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, főként a keleti, később az északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható vegyes csapadék: az esőt éjszaka nyugat felől egyre inkább havazás váltja, de a váltáskor helyenként ónos eső is előfordulhat. Napközben a csapadékzóna lassan mozog kelet felé. A nyugati országrészben havazás, havas eső valószínű, kelet felé haladva egyre inkább eső lesz a jellemző. Utóbbi helyen a hegyek kivételével csak késő délután, este változik a halmazállapot.

A Tiszántúlra csak szerda délután, az északkeleti harmadba késő este érkezik meg a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +1 fok között alakul

 A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet.

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)