Török Gábor: A Fideszen belüli kritikák szerint Rogán Antalnak és Kubatov Gábornak távoznia kell pozíciójából

2020. január 4., 09:53

Szerző:

Ma nem mondhatjuk biztosan, hogy Orbán Viktor kormányfő három év múlva is meghatározó szereplője lesz a magyar politikának – nyilatkozta Török Gábor politológus a Népszavának.

Török Gábor szerint az önkormányzati választás a Fidesz helyzetének megítélésében hozta a legnagyobb változást, azt viszont túlzónak érzi, hogy az ellenzéki oldalon hurráoptimizmus uralkodik, a kormánypártban pedig válsághangulat jelent meg.

– Elképesztő látni, hogy a Fideszben sokan úgy vélik, már el is bukták a 2022-es választást. Szerintem nem veszítette el varázsát Orbán Viktor, nagy esélye van, hogy a helyzeten és a köpönyegén is fordítson egyet

– jegyezte meg.

A politológus úgy véli, Lázár János sokak véleményét fogalmazta meg, amikor közölte, hogy a döntéshozók elszakadtak a valóságtól és nincsenek tisztában az ország valós állapotával.

– A párt csúcsvezetői között is van olyan vélemény – ezt személyesen is tapasztaltam – miszerint ha nem változtatnak, akkor a 2022-es választást is bukják. És van egy nagyon erős törés a Fideszt irányító fővárosi csoport és az alapvetően az eredményeket hozó, a párt derékhadát képező vidéki politikusok között, akik szerint a központ nem látja, milyen helyben a véleményklíma – mondta Török Gábor.

Belpolitika - Tárcatükör a Közgázon
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Arra a kérdésre, hogy tud változtatni Orbán Viktor, a politológus azt felelte, hogy a Fidesz ma is a legnagyobb párt, ezért nehéz más pályára állnia, az apró lépéseknek pedig nem lenne sok értelme. Álláspontja szerint a leglátványosabb üzenet a személyi változás lenne.

– Az elmúlt években jól látszott, kik azok, akik kifelé tartanak a Fideszből és kik, akik szinte monopolizálják a vezetést. Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek kulcsszerepe van ebben, ő szimbolizálja és fogja össze az Orbán Viktor köré kiépült vezetői kört. Vagyis, ha a miniszterelnök azt akarja kommunikálni, hogy megértette a változtatás szükségességét, akkor alapvetően Rogán Antallal és a csapatával lehet kezdeni a folyamatot

– magyarázta.

Török Gábor elmondása szerint nagyon erős kritikákat hall a párton belül is.

– A belső kritikák szerint Rogán Antalnak és Kubatov Gábornak mennie kellene, de ez felveti azt a kérdést is, hogy van-e alternatív politikai elitje a Fidesznek. Ebből a szempontból pedig elég siralmas a kép

– fűzte hozzá.

Török Gábor szerint a Fidesz nem várja meg, hogy távozásra szólítsák fel az Európai Néppártból, inkább kilép. Azt nem gondolja, hogy Orbán Viktor megkérdőjelezné Magyarország uniós tagságát, de úgy véli, öt-tíz éves távlatokban azonban jelenleg nem lehet beszélni.

– Ma nem mondhatjuk biztosan, hogy Orbán Viktor három év múlva is meghatározó szereplője lesz a magyar politikának: akár egy önkéntes váltással még 2022 előtt, akár a választók akaratából

– közölte a politológus.

2024. április 25., 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

2024. április 25., 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

2024. április 25., 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

2024. április 25., 15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 25., 15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.