A Fidesz felismerhette, hogy az egészségügy helyzete veszélyezteti a párt sikerét

2020. február 1., 15:01

Szerző:

Csak kissé ingott meg a tagság és a szimpatizánsok bizalma a Fidesz-KDNP pártszövetségben az októberi önkormányzati választás után. Míg a lakosságnak kevesebb, mint fele, a kormánypárti tábornak csak az ötöde tekinti a párt kudarcának az őszi eredményeket – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava megbízásából végzett.

Ennél alig több Fidesz-hívő gondolja úgy, hogy a párt korruptságát bosszulták meg az emberek, vagy, hogy megunták a jobboldali kormányzást. A többség ma is úgy látja, pártjuk törődik az emberek valódi problémáival és a legalkalmasabb az ország vezetésére.

Az ellenzéki tábor mindezt máshogy látja. Érdekes viszont, hogy a DK szimpatizánsai között találni a legnagyobb arányban olyanokat, akik szerint a Fidesz vezeti legjobban az országot és törődik az emberekkel.

Fotó: Merész Márton

Évek óta az egészségügy helyzete vezeti a társadalmi gondok listáját minden felmérésben. Az utóbbi hetek intézkedései – a szakdolgozói béremeléstől kezdve a kórházi adósságok kötelező felszámolásáig – azt mutatják, hogy a vezető fideszesek is rájöttek, milyen komoly szerepe volt az ellenzéki sikerekben a várólisták csökkentésére, a jobb ellátás megszervezésére tett ígéreteknek.

A Publicus Intézet adatai alapján a megkérdezettek elsöprő többsége, 85 százaléka látja úgy, hogy a rossz egészségügyi politika okolható a Fidesz rossz szerepléséért, de szintén sokan tartják a kormánypártoktól való elfordulás okának a nem javuló életszínvonalat is.

Csak harmadik helyen mérték a siker okai közt, hogy az ellenzék közös jelölteket tudott indítani, és hogy megvalósult az összefogás.

Főleg a Momentum és a Jobbik szimpatizánsai gondolják azt, hogy a Borkai-ügy fontos tényező volt a kormánypártok vártnál rosszabb szereplésében.

A felmérés alapján a kormány kommunikációs hibákat vétett a kampányban. A legtöbben a helyi kormánypárti vezetőkhöz kötődő botrányokat, korrupciós ügyeket tartják rombolónak, de majdnem 60 százalék van azon a véleményen, hogy ősszel rossz volt a Fidesz központi kommunikációja és kampánya. A kritikát a lakosság fele Orbán Viktorra is érti, bár a fideszesek közt csak 28 százalék hibáztatja őt. Majdnem ennyien tartják hibának a párt politizálásának stílusát, a háborús retorikát is.

Minden kritika ellenére a lakosság majdnem 70 százaléka úgy véli, hogy még ma is a Fidesznek van a legnagyobb esélyre a győzelemre a 2022-es országgyűlési választásokon.

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.