Olyan felhőszakadás jön, amilyet még nem látott

Péntek éjfélig figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország területén.

2021. július 16., 07:16

Szerző:

Intenzív zivatarok lesznek a pénteki nap folyamán, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között valószínű. Késő estére 20 és 27 fok közé hűl le a levegő. Délelőttig a keleti, délkeleti határvidéken előfordulhat zivatar, napközben nagyobb számban fordulhatnak elő ugyanott. A kora esti órákban dél, délkelet felől zivatarzóna érkezik, amely északnyugat felé halad. A legintenzívebb cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti, emellett viharos széllökés és apróbb jégeső is társulhat hozzájuk.

A zivatarok a szombatra virradó éjszakába is átnyúlhatnak, emellett ekkor a Dél-Dunántúlon nagyobb mennyiségű tartós csapadékra is esély van. A délelőtt első felében a keleti országrészt leszámítva napos idő lesz, később máshol is egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés. Ma már inkább csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell hőségre, 25 fok körüli napi középhőmérsékletre készülni.

(Kiemelt kép: Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott, letört faágakkal teli úton Budapesten, Wekerletelepen, 2021. július 9-én. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)