Fekete-Győr András: Nem izgulok, ha Orbán Viktor bukik, Pintér Sándor is bukik

A Momentum miniszterelnök-jelöltje elárulta, mi a terve Szél Bernadett-tel és Hadházy Ákossal. De van ötlete arra is, hogy Polt Pétert hogyan lehetne félreállítani. Interjú.

2021. június 21., 15:06

Szerző:

A Momentum miniszterelnök-jelöltje azt mondta a 168-nak, Szél Bernadett Magyarország legfontosabb zöld politikusa, Hadházy Ákos pedig a leghitelesebb jelölt. Azt is elárulta, miért. Fekete-Győr Andrásnak kiforrott terve van például arra is, hogyan távolítsa el Polt Péter legfőbb ügyészt a székéből. Arról is beszélt, hogy miért nem fél egy esetleges kormányalakítástól.

A héten a kormánypártok mellett a Jobbik is megszavazta a pedofiltörvényt, amelybe bekerült a kritikusok szerint egy olyan melegellenes módosítás, ami még az orosz propagandatörvénynél is szigorúbb. Mennyire vállalható így további érdekközösség a Jobbikkal?

Mi, momentumosok egy befogadó, békés társadalomban szeretnénk élni, ezért a 2022-es választások után módosítjuk ezt a jogszabályt, és eltávolítjuk belőle a kirekesztő, homofób részeket. A pedofil bűncselekményeket érintő büntetési tételek szigorításáról szóló részeket azonban meghagyjuk, mert azokkal a komplett ellenzék egyetért. A Jobbiknak az erre irányuló kiállása helytálló. Viszont azzal, hogy megszavazták a teljes törvényt, egyáltalán nem értek egyet. Nemcsak a momentumos közösség, hanem a jóérzésű magyar polgárok körében is komoly indulatokat váltott ki. Ezt a döntést ők hozták meg, nekik kell vállalni érte a felelősséget.

Jakab Péter korábban, amikor a melegek jogairól kérdezték, sokszor elismételte, hogy nem támogatja azt, hogy egy gyereknek három apja legyen. A nemrégiben megjelent összellenzéki minimum programjukban azonban elítélték a kirekesztés bárminemű formáját. Mennyire formálható ebben a kérdésben a Jobbik álláspontja?

Pontosan erről fog szólni az előválasztás. A választóktól azt kérjük, olyan pártot és jelöltet támogassanak, aki nem a kirekesztés, hanem a befogadás oldalán áll. Az előválasztás után lesz egy pártsorrend. Ha abban a toleráns, nyugati szemléletű pártok lesznek elől, akkor ilyen program és ország fog születni. Viszont előfordulhat, hogy a választók ezzel ellentétesen döntenek, azt is elfogadjuk, tiszteletben tartjuk. 

Fotó: Dimény András / 168.hu

A Momentum már jóval a többi ellenzéki párt előtt bemutatta saját programját. Mennyire tudták átvinni az önök számára fontos programpontokat a közösbe? Mennyire volt konstruktív az egyeztetés?

Konstruktív volt. Viszonylag hosszú időn át tartott. Amit a hat ellenzéki párt közösen bemutatott, az egyelőre csak egy minimum program, amivel mindenki egyetértett. Az egyeztetésben részt vett az ELEGY (Ellenzéki Együttműködés) nevezetű civil szervezet is, így az ő szakvéleményük is bekerült. Ezt a programot társadalmi vitára bocsátottuk, a visszajelzések alapján pedig alakítani fogunk rajta, hiszen számunkra a választók véleménye az elsődleges. 

Egyébként a Momentum a maximumot akarja kihozni a közös kormányzásból, ezért mi két programot is összeraktunk. Az egyik az országot kifosztó fideszes elit felelősségre vonásáról, a másik pedig a nyugati Magyarország alapjainak lefektetéséről szól. A Momentum elsőként fogalmazta meg az elszámoltatás programját, az úgynevezett felcsúti pert, ahol az Orbán-rendszer fő bűnöseit ültetnénk a vádlottak padjára. A mi víziónkat erősíti az is, hogy a Medián közvélemény-kutatásából kiderült: az ellenzéki szavazók 83 százaléka is a lehető leghatározottabb felelősségre vonást szeretne Magyarországon. 

Mi van a maradék 17 százalékkal?

Igazságszolgáltatást ígérünk egy meglopott és megcsalt nemzetnek. Nemcsak az elmúlt 11 év, hanem a rendszerváltás óta eltelt 30 év miatt is. Az ügynökaktákat nyilvánosságra akarjuk hozni, mert ezzel máig adós maradt a magyar politika a polgároknak. Ha meghatározó többséget szerzünk, akkor olyan független igazságszolgáltatást építünk, amelyben a korrupt fideszes elit is bíróság elé állítható. 

Mi az ellenzék terve Polt Péter legfőbb ügyésszel és Pintér Sándor belügyminiszter örökségével?

Ha Orbán Viktor és a kormánya bukik, azzal Pintér Sándor is bukik. Emiatt nem izgulok. Polt Péter ennél már rágósabb falat. Arra is megvan a tervünk, hogy ne akadályozhassa az igazságszolgáltatást. Ilyen például a vádkikényszerítés intézménye, amely szerint a bíróságok – például az újonnan felálló Korrupcióellenes Ügyészség munkája nyomán – vádemelésre kötelezhetik a Legfőbb Ügyészséget. Szerintem ezt nem fogja sokáig bírni. Számítok rá, hogy idő előtt távozik a hivatalából.

A Fidesz az elmúlt hónapokban közpénz milliárdokat helyezett át alapítványokba, amely az ellenzék szerint azt jelenti, hogy a kormánypártok félnek a kormányváltástól, és a Fidesz egy párhuzamos állam kiépítésén dolgozik. Mennyire nehezíti ez meg az ellenzéki összefogás dolgát kormányváltás esetén?

Az elmúlt években, kiváltképp az elmúlt időszakban számos alkotmánysértő döntés született. Még a kétharmad birtokában sem lehet a közvagyont fideszes magánvagyonná alakítani. Ezeket a vagyontárgyakat vissza fogjuk venni. Nehezebb kérdés az, hogy például a magyar építőiparban, energetikai szektorban, milyen fideszes céghálók ólálkodnak, és velük mire készül a 2022 utáni kormányzat. Amiben biztosak vagyunk: a közbeszerzési rendszert drasztikusan át kell alakítanunk, mert Görögország után, az Európai Unióban a miénk a legátláthatatlanabb rendszer. 

 Fotó: Dimény András / 168.hu

A Népszavának azt mondta, Hadházy Ákost mindenképp a jövőbeli kormány tagjaként, az elszámoltatás élén szeretné látni. Van más olyan politikus, aki a teljesítménye alapján biztos helyet érdemel egy ellenzéki kormányban?

Nélkülözhetetlennek tartom Szél Bernadettet, aki a legjobban felhívta a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire. Ő a legfontosabb zöld politikusa Magyarországnak. Huszonegyedik századi pártként abban hiszünk, hogy társadalmi erőforrásokat kell a megújuló energia mögé állítani: nemcsak kormányzati, vállalati, hanem lakossági szinten is. Ennek a megújuló Magyarországnak Szél Bernadett kell hogy legyen az egyik vezéralakja.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek népszerűségét mérő közvélemény-kutatásokból az látszik, hogy Jakab Péter, Karácsony Gergely és Dobrev Klára alkotja az első hármast. El tud képzelni olyan alkut, amiért visszalépne valamelyik jelölt javára?

Nincs az az alku, amiért visszalépnék a jelöltségtől. Nekem azokért a választókért kell felelősséget vállalnom, akik új arcokat, új energiákat, új megközelítéseket szeretnének látni a magyar közéletben. Őket hagynám cserben. Az előválasztáson résztvevők fogják eldönteni, ki legyen a közös miniszterelnök-jelölt, nem az éppen aktuális közvélemény-kutatás. Bízom benne, hogy azok az emberek, akik értik a nyugatosodás történelmi hátterét, korszellemét, azok engem fognak támogatni.

Karácsony Gergely 99 Mozgalma képes lehet arra, hogy egy kalap alá hozza az ellenzéket, és akár egyetlen közös formációba olvassza a pártokat?

A 99 Mozgalmat inkább egy kampányeszköznek tartom. Dolgoztam korábban a német parlamentben, de a belga és a francia politikába is volt lehetőségem testközelből belelátni. Ezeknek a nyugati demokráciáknak a sava-borsát az adja, hogy rendkívül sokszínű politikai palettáról dönthettek a választók. Nem két nagy, kontúrok nélküli tömb közül lehetett választani. Én az együttműködésnek a híve vagyok. 

Mi a véleménye arról, ha egy miniszterelnök-jelölt nem beszél idegen nyelveket?

Kovács László EU-biztosként alig beszélt angolul. Itt a bizonyíték, hogy másoknak is sikerült már korábban áthidalni ezt a problémát. Karácsony Gergely egy olyan oktatási rendszernek az áldozata, ahol a minőségi nyelvoktatás hiánya azt eredményezte, hogy a 35 év alattiak fele nem beszél semmilyen idegen nyelvet. Mi viszont azt szeretnénk, hogy Magyarországon mindenki legalább egy idegen nyelven meg tudjon szólalni.

Fotó: Dimény András / 168.hu

Zugló a budapesti előválasztások leghangosabb körzete lett az elmúlt hónapokban. Amennyiben Hadházy Ákos alulmaradna az előválasztáson, mennyire tudná hitelesen támogatni a Momentum Tóth Csabát?

Bízom benne, hogy Hadházy Ákos el tudja nyerni a zuglói választók bizalmát. A Momentum, a zuglói civil közösség, valamint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom is mögötte áll.  Az egész ország ismeri, megbecsülik, győzelemre készülünk.

Mi bizonyítja egy jelölt hitelességét a Momentum számára?

A zuglóiaknak egy tisztességes, a korrupció ellen fellépni képes jelöltet szeretnénk adni. Tóth Csaba vezetése alatt attól volt hangos a közbeszéd, hogy a kerületben parkolási, valamint közétkeztetési maffiák garázdálkodtak, fideszes és szocialista hátszéllel. Mi ezt nem akarjuk. Hadházy Ákost tartjuk a leghitelesebb zuglói jelöltnek. 

A Partizán már több miniszterelnök-jelölttel is készített interjút idén, Dobrev Klára és Jakab Péter viszont eddig nem élt ezzel a lehetőséggel. Veszítenek-e ezzel a közvélemény szemében a legitimitásukból?

Ez mindenkinek a saját döntése. Én minden felkérést vállalok. Szeretem is a kihívásokat. Még akkor is, ha ezt tíz percben tehetem meg, és akkor is, ha négy órában, mint a Partizán műsorában. Attól igazán demokratikus az előválasztás, ha minden jelölt, minden platformon el tudja mondani a véleményét. 

Az ön interjújának komoly visszhangja volt. A legtöbben nyilván az egyórás verziót látták, azonban a politikusi oldalán külön hirdette, hogy aki teheti, hallgassa meg a négyórás, szerkesztetlen változatot. Nagyon más volt a két interjú benyomása. Hogyan történt a vágott verzió leegyeztetése?

Örömmel mentem bele abba a forgatókönyvbe, amit Gulyás Márton kért tőlem. Szívesen mentem hozzá. Tisztában voltam azzal, hogy lesz egy vágott változat is. Az már a készítők lelkiismeretére volt bízva, hogy milyen anyagot ollóznak össze. Ők olyat vágtak, amiből mémeket lehetett csinálni. Szívük joga. Én azért ajánlottam a négyórásat, mert az ad valódi képet rólam.

Elvállalná újra az interjút?

Hogyne. Kérdés nélkül.

Fotó: Dimény András / 168.hu

A héten külföldi útra megy. Nyolc országba látogat el, külföldi politikusokkal, vezetőkkel is fog találkozni. A Momentum elnökeként vagy Magyarország miniszterelnökjelölt-jelöltjeként vesz majd részt az eseményeken?

Az úton olyan egyeztetéseken fogok részt venni, amelyek a 2022-es kormányváltás utáni nyugati szövetségi együttműködés alapjait helyezhetik le. Ezeken a találkozókon miniszterelnökjelölt-jelölti minőségemben veszek majd részt. Németország, Ausztria és Franciaország mellett Finnországba, Észtországba is el fogok látogatni. Ezekkel az országokkal tervezünk 2022 után együttműködni. 

Emellett a külföldi magyar közösségekkel is találkozom majd. Igazából ezt várom a legjobban, mert érdekel, a külföldre vándorolt magyarok hogyan látják saját sorsukat és Magyarország helyzetét a koronavírus-járvány után. Illetve azt is megkérdezem tőlük, milyen feltételek mentén térnének vissza hazájukba. Úgy gondolom, kötelességem nekik is perspektívát nyújtani.

Említette Finnországot. A finn oktatási miniszterrel várható-e találkozó, ha már a Momentum programjának ilyen szerves részét képezi a finn típusú iskolarendszer?

Annyit mondok: egy olyan szakemberrel találkozom majd, akivel a finn típusú iskolarendszer sikereit és eredményeit is meg fogjuk vitatni. 

(Kiemelt kép: 168.hu | Dimény András)