Falus: A nyarat a maszkot hordva, a távolságtartásra ügyelve kell végigcsinálni

A korábbi tiszti főorvos úgy véli, nyáron még nem szabadna engedni a tömegrendezvények megtartását.

2021. április 4., 19:53

Szerző:

„Az oltási program jelenlegi menete mellett azt remélhetjük, hogy a szeptemberi iskolakezdésre már a felső tagozatosok is be lesznek oltva” – mondta Falus Ferenc korábbi tiszti főorvos az ATV Híradójának.

A korábbi tiszti főorvos szerint a nyarat a maszkot szabályosan hordva, a távolságtartásra ügyelve kell végigcsinálni, ezzel kevesebb lehet a haláleset, és csökkenhet a kórházba kerülők száma. A maszkot akkor vehetjük le nyáron szerinte, ha egyedül, a családunk körében vagyunk, vagy sportolunk, de utóbbi esetben is tartani kell a távolságot. Úgy véli, nyáron nem szabadna engedni a tömegrendezvények megtartását.

Falus arról is szólt, hogy még mindig nem végeznek elegendő tesztet, hiszen azoknak pozitivitása 25 százalékos, ami komoly aggodalomra ad okot. Annyi tesztet kellene csinálni, hogy a pozitivitások aránya 3-5 százalék közé kerüljön.

Miközben az elmúlt négy napban már csökkent a számuk, mai adatok szerint megint többen kerültek kórházba – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a statisztikai adatokból az látható, hogy a halálozások aránya nagyobb nálunk, mint a svédeknél.

A kutatók olyan védőanyag kifejlesztésébe fogtak, ami orrspray formájában vihető be a szervezetbe. Erdei Anna immunológus a Népszavának azt mondta: a koronavírus szájon és orron át bejutva fertőz, így a „fertőzés kapujának” a védelmét más típusú, jelenleg fejlesztés alatt álló vakcinák biztosíthatják majd, amelyeket várhatóan spray formájában kell alkalmazni.

Falus ezzel kapcsolatban azt mondta Híradónknak, az oroszok azt ígérik, hogy 2022-re már lehet az orrsprayből, amitől azt remélik, hogy meggátolja a vírus behatolását. A korábbi tiszti főorvos számára csak az lesz a kérdés, hogy a szájnyálkahártyán is kialakul-e védettség a spray által, vagy az továbbra is egy veszélyeztetett behatolási kapu lesz. „Előbb-utóbb remény lesz arra, hogy ezt a járványt megfékezzük” – fogalmazott.

(A kiemelt képünk illusztráció: Fotó: MTI | Illyés Tibor)