Eurostat: a decemberi infláció Magyarországon a legmagasabb

Az egész Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az infláció. 

2023. január 18., 14:31

Szerző:

Az Eurostat adatai alapján decemberben az előzetes adattal megegyezően 9,2 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak az euróövezetben, tovább mérséklődve az októberben 10,6 százalékon elért rekordról. Magyarországon messze a legmagasabb az infláció az EU-s övezetben, írja az Eurostat adatai nyomán a napi.hu. 

Novemberhez képest 0,4 százalékkal, 2020 augusztusa óta a legnagyobb mértékben csökkentek a fogyasztói árak decemberben az euróövezetben a novemberi 0,1 százalékos havi csökkenés után. A piac 0,3 százalékos havi árcsökkenést várt decemberre – derült ki az Eurostat felméréséből.

  • A decemberi euróövezeti inflációhoz az energiaárak 2,79 százalékponttal,
  • az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek 2,88 százalékponttal járultak hozzá.
  • Az energiaárak éves szinten 25,5 százalékkal emelkedtek az euróövezetben decemberben, 6,6 százalékkal csökkentek viszont a novemberihez képest.
  • Novemberben 34,9 százalékos volt az energiaárak éves emelkedése.

A legalacsonyabb inflációt Spanyolországban mérték decemberben, 5,5 százalékosat. Luxembourgban 6,2, Franciaországban 6,7 százalékos volt a decemberi infláció.

A legmagasabb infláció decemberben az Európai Unióban Magyarországon volt, 25,0 százalékos.

Lettországban 20,7 százalékos, Litvániában 20,0 százalékos inflációt regisztráltak decemberben. Novemberhez képest decemberben az unió 22 tagállamában csökkent az infláció, kettőben nem változott és háromban emelkedett.

 

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.