És akkor Farkas Örs politikai elemző azt mondta, hogy a vezető szlovák elnökjelölt, Zuzana Čaputová Soros György kottájából játszik

2019. március 20., 12:15

Szerző:

Egyértelmű, hogy a szlovák elnökválasztáson induló Zuzana Čaputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje Soros György kottájából játszik – idézi az MTI Farkas Örs politikai elemzőt, aki az M1-en beszélhetett arról, hogy a szlovák elnökválasztás első fordulójának a győztese, Goldman Környezetvédelmi Díjjal kitüntetett környezetvédelmi aktivista a jelenlegi köztársasági elnök, Andrei Kiska pártfogoltja, akinek súlyos pénzügyi botrányai voltak és Soros György-közeli politikusként az Európai Egyesült Államok vízióját próbálta Szlovákiában megvalósítani. 

Farkas Örs úgy vélte, Maroš Šefčovičnak, a kormányzó Irány- Szociáldemokrácia (SMER-SD)  jelöltjének nincs könnyű dolga, hasonló helyzettel kell megküzdenie, mint a Fidesznek az Európai Néppárt esetében. Ő ugyanis sokkal inkább nemzetállam alapú Európában gondolkodik, mint az európai szocialista pártok tömörülése, ahová a SMER is tartozik.

Zuzana Čaputová 40,24 százalékkal végzett az élen a szlovák elnökválasztás első fordulójában Maroš Šefčovič 18,73 százalékkal szerezte meg a második helyet.

Szlovák elnökválasztás Zuzana Čaputová
Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Farkas Örs magyarázata szerint az európai politika arrafelé mutat, hogy bizonyos ügyek, illetve regionális szövetségek mentén szülessenek együttműködések. Az európai parlamenti választások után ugyanis vélhetően jelentősen átrendeződnek majd a párttömörülések, és adott esetben jobb- és baloldali pártok fognak közös platformra kerülni.

Farkas Örs a Fidesz néppárti tagságának kérdéséről azt mondta, hogy a Fidesz nem vállal nagy kockázatot, ha úgy dönt, hogy elhagyja a tömörülést, hiszen sok esetben eddig sem számíthattak a néppárti támogatásra.

2024. március 1., 10:20

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők. 

2024. március 1., 09:42

Orbán Viktor szűk köre több titkot gyárt. Tavaly 28 olyan kormányhatározat született, aminek még a címe is titkos.