Most fusson, aki elbukott a vizsgán: elsősegélynyújtási ismeretek nélkül is kiadják a jogosítványt a veszélyhelyzet alatt

2020. május 22., 18:28

Szerző:

A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg az a kormányrendelet, amely a járványügyi helyzetre való tekintettel az elsősegélynyújtási ismeretekről szóló igazolás nélkül is kiadhatóvá teszi a jogosítványt, ha egyébként minden más vizsgafeltétel teljesült - szúrta ki az Index.


Az Orbán Viktor által aláírt rendelet (219/2020. V. 21.) szerint ez a szabály legalább 15 napig érvényes, ezután addig marad érvényben, ameddig a veszélyhelyzet fennáll. 

Eddig a jogosítvány kiadásának feltétele volt, hogy a Magyar Vöröskeresztnél vizsgát kellett tenni elsősegélynyújtási ismeretekből vagy be kellett mutatni a mentességről szóló igazolást.

A járványhelyzetben azonban leálltak a felkészítő tanfolyamok és a vizsgák is, amelyeken az egyik alapfeladat a befúvásos lélegeztetés bemutatása volt ambu babán.

Ezt érthető okokból a járványhelyzetben senki nem vállalta. 

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete a Facebookon azt írja: az elsősegélynyújtó vizsgáztatás június 2-től újra elindul.

Az egyelőre kérdéses, milyen módon tudják biztosítani júniustól, hogy a befúvásos lélegeztetés gyakorlásához, majd pedig a vizsgán való bemutatásához használt műanyagbabákat megfelelően fertőtlenítsék. Ezt a műveletet ugyanis mindenkinek be kell mutatnia, aki vizsgázik.

Pető Attila, a Kreszprofesszor néven is ismert közlekedési szaktanár és szakoktató az Indexszel készített interjőban felvetette, jó lenne, ha a nemzetközi újraélesztési gyakorlatot nézve, és a hazai szakemberek jó részének véleményét megkérdezve lassan eljutnánk odáig, hogy vajon van-e értelme a befúvásos lélegeztetés gyakorlatát a továbbiakban is vizsgakövetelményként fenntartani.