Donáth Anna 7 pontja

A Momentum elnöke szerint többek között kevesebb pártra van szükség az ellenzéki oldalon.

2022. április 15., 10:57

Szerző:

„Április 3-án az ellenzéki együttműködés megsemmisítő vereséget szenvedett. Aznap éjjel a bénultság, a tehetetlen düh és a kétségbeesés volt az úr, de most már az a feladatunk, hogy levonjuk a vereség tanulságait, és higgadtan átgondoljuk az előttünk álló lehetséges utakat. Az elmúlt napok alapján azonban úgy tűnik, hogy útkeresés helyett sokkal inkább azok a régi politikai reflexek tűnnek érvényesülni, amelyek a mostani bukáshoz is vezettek. Ezen változtatnunk kell, ha nem szeretnénk beletörődni a Fidesz örökkévalóságába" – írja az a Hang oldalán megjelent elemzésében a Momentum elnöke.

Donáth Anna szerint az elmúlt napokban egyre többet merül fel a kérdés, hogy egyáltalán le lehet-e váltani a Fideszt demokratikus úton.

Annak ellenére, hogy igazságtalanul lejt a pálya a kormánypártoknak, nem lehet erre a kérdésre egyértelmű választ adni. Bármennyire is fájó ezzel szembesülni, a mostani választási eredmény elsősorban az ellenzéki kampány és az ellenzéki politika hiányosságain múlt. Így viszont egyelőre nincs tudásunk arról, hogy egy fegyelmezett, a saját évtizedes hibáival elszámoló ellenzék le tudná-e győzni a rendszert választáson.

– tette hozzá.

A politikus elismeri, hogy ez a gondolat fájdalmas, mert így mások hibáztatása helyett a saját felelősségükkel kell szembenézni, az ember pedig általában a tükörbe szeret a legkevésbé belenézni, főleg, ha a politikába keveredik.

Mégis, egy felelős politikai vezető, egy felelős politikai közösség ebben a helyzetben nem elégedhet meg annyival, hogy a saját tábora előtt a propagandára vagy valamely ellenzéki partnerére fogja a vereséget, hogy aztán onnan folytassa, ahol április 3. előtt abbahagyta. Minden, az ellenzéki politikát alakító szereplőnek mélyen magába kell néznie, és klisék, álmegoldások helyett az elmúlt 12 évvel radikálisan szakító irányba kell elindulnia.

– tette hozzá.

Donáth Anna azt írta, nem tudja megválaszolni az ellenzéki válsággal kapcsolatban felmerülő összes kérdést, de van hét olyan pont, amiről beszélniük kell az ellenzéki politikusoknak.

Íme Donáth Anna hét pontja:

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.