Bejött a párizsi és a gyurcsányozás: két ellenzéki miniszterelnök-jelölt is fej fej mellett

Karácsony Gergely főpolgármester csak a harmadik, a többiek lemaradása szinte behozhatatlan. 

2021. július 29., 11:44

Szerző:

Kijött a Závecz Research legfrissebb kutatása az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatásával kapcsolatban. A rangsort továbbra is Jakab Péter, a Jobbik elnöke vezeti, a második helyen egy százalékponttal marad csak le Dobrev Klára, a DK jelöltje. Karácsony Gergely főpolgármester 24 százalékkal a harmadik helyet foglalja el a megkérdezettek szerint.

A HVG írása szerint az IDEA Intézet dolgozta fel a közvélemény-kutatás eredményét. A felmérés vizsgálta azt is, hogy mennyire ismertek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek. Ezt a listát a budapesti főpolgármester, Karácsony Gergely vezeti, az ő ismertsége 96 százalékos a megkérdezettek körében. Ez persze nem jelenti azt, hogy a többi jelölt ne lenne kellően ismert, ugyanis a DK és a Jobbik jelöltje is hasonlóan jó számokat produkált ebben a kérdéskörben is. A legkevésbé ismertnek a felmérés alapján Pálinkás József bizonyult, aki az Új Világ Néppárt miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A politikus korábban az első Orbán-kormány tagja is volt. 

A felmérés alapján elmondható, hogy Fekete-Győr András esélyei még nem teljesen szálltak el. Ő lett a negyedik a kutatás alapján, 12 százalékkal. Márky-Zay Péter és Pálinkás József a kutatásban viszont öt-öt százalékkal nagyon leszakadt az élbolytól. Amennyiben a Závecz Research kutatásával megegyező vagy hasonló eredmény születik az előválasztáson, a két pártelnök esélyei elszálltak. 

(Kiemelt kép: Dobrev Klára, Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu | Jakab Péter, Fotó: Merész Márton / 168.hu)