Dobrev Klára a kéztördelve lavírozók bukását ígérte

Itt az esély, hogy leváltsák az Orbán-kormányt – mondta Dobrev.

2021. szeptember 17., 19:18

Szerző:

Bár meglehetősen rossz idő volt pénteken Budapesten, nagyon sokan gyűltek össze a Szent István parkban, hogy részt vegyenek a Demokratikus Koalíció előválasztási nagyrendezvényén.

Az esemény Dobrev Klára-videókkal indult, majd egy dobos csapat következett. Németh Georgina, a Demokratikus Lendület tagja kezdte a beszédek sorát, aki azt mondta: a jövőnket a képességeink határozzák meg, nem a körülményeink, a nevünk vagy a származásunk. Mint mondta: ezért küzd a hazug, álkeresztény, műkonzervatív rendszer ellen. Úgy fogalmazott, a mostani vezetés meg akarja valósítani a szolgálólány meséjét Magyarországon, és meg akarják szabni, hol a nők helye, mi a család, ki nyaralhat a Balatonon, és ki az, akinek esélye sem lesz kijönni a szegénységből. A fiatal politikus példaképének nevezte Dobrev Klárát, azt mondta, erős, bátor nő, aki nemcsak győzni, hanem kormányozni is tud.

Tarja Halonen korábbi finn köztársasági elnök videoüzenetben azt hangsúlyozta, Dobrev Klárát tapasztalt politikusnak, nagyszerű embernek és kiváló vezetőnek tartja. Mint mondta, Finnország is akkor indult el az igazi fejlődés útján, amikor sok nő került vezető pozícióba.

Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke a miniszterelnök-jelölti vitáról azt mondta, meg kell győzni, hogy ne maradjon otthon senki, ezért kell nagyon vigyáznunk egymásra. Beszélt arról is, hogy akik a végén nyernek, bejutnak a parlamentbe, és leváltják a kormányt, rendkívüli feladattal kell, hogy szembenézzenek: meg kell győzni az embereket arról, hogy jobban fogják érezni magukat egy olyan országban, ahol gondoskodtak az elesettekről. Az államnak is van ilyen feladata, én most nem látom, hogy ellátná – tette hozzá.

 

„Az állam az elesettek, a szegények ellenében politizált, ezt meg kell változtatni. Az embereknek tudniuk kell, hogy jobb olyan magyarként külföldre menni, ahol az ember országát, hazáját, politikáját elismerik, mert most ennek az ellenkezője a helyzet”

– mondta Kuncze Gábor.

A volt pártelnök úgy fogalmazott: határozott, felkészült, empatikus, gyakorlattal rendelkező, ismert és elismert embert keresnek, ezért a jelöltek közül ő Dobrev Klárát tartja erre a feladatra alkalmasnak, és kérte az embereket, támogassák és vigyék el Dobrev Klára jó hírét.

A Dk miniszterenlök-jelöltje azzal kezdte beszédét, hogy a kormányváltásra már nem vágyálomként gondolnak. „Végre elérkezett az idő, hogy nem álmodozunk, hanem realitásról beszélünk. Az összefogás végre megteremtette az esélyét annak, hogy jövő áprilisban leváltsuk az Orbán-kormányt”.

 

Mint mondta, érzi és látja az erőt, de azt is pontosan tudja, hogy nem babazsúrra készülnek, ahogy azt is, hogy a kormányváltás után jön a neheze. Dobrev úgy látja, sokan lesznek, akik mindent el fognak követni annak érdekében, hogy ezt valamilyen módon megakadályozzák.

„Kőkeményen, határozottan, szakszerűen, egy pillanatra sem meginogva, nem remegő térdekkel, hanem határozott hanggal kell elkezdeni kormányzással lebontani Orbán rendszerét. Aki nem számol le az Orbán-rendszerrel, azzal Orbán fog leszámolni”

– mondta Dobrev Klára.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint vannak dolgok, amelyekben az ellenzéki pártok között is van vita. Úgy fogalmazott: népakaratnak kell eldöntenie azt, ki kormányozza az országot, és aki ezt megakadályozza, az szembemegy a népakarattal.

Dobrev Klára az Alaptörvényből idézve azt mondta: amennyiben bármelyik csoport, vagy párt arra törekszik, hogy a hatalmat kizárólagosan birtokolja, akkor nemcsak joguk, hanem kötelességük minden eszközzel fellépni ellene, és ezt is fogják tenni.

 

„Aki azt mondja, hogy kétharmad nélkül nem lehet nekimenni a kétharmados törvényeknek, az azt is mondja, hogy nem lehet kormányozni. Aki kéztördelve próbál lavírozgatni a fideszes kinevezett intézményvezetők között – folytatta –, az el fog bukni”- fogalmazott Dobrev Klára.

A DK miniszterelnök-jelöltje azt mondta, ő arra vállalkozik, hogy lebontsák a fideszes mélyállamot, a korrupt rendszert, ha kell, feles többséggel is, ugyanakkor megígérte, hogy miniszterelnökként is járni fogja az országot, „golyóálló mellény nélkül, közvetlenül beszélgetve az emberekkel”.

(Kiemelt kép: Dobrev Klára, 2021.09.17. Budapest, Szent István Park. 168/Dimény András)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.