Olyan dokumentumokat kért be a DK-tól az Állami Számvevőszék, amelyek elégtek a pártiroda tüzében

2019. szeptember 14., 20:45

Szerző:

A Demokratikus Koalíció szombaton közölte, hogy a tavalyi irodatűz miatt nem tud minden adatszolgáltatásnak eleget tenni, amelyet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kér - írta az Index

Azt írták, hogy annak ellenére, hogy a DK irodája tavaly novemberben teljesen leégett, és a tűzben a teljes könyvelés, a számlák és a könyvelési szerver is megsemmisült, a DK igyekezett minden elégett dokumentumot pótolni. Ez többségében sikerült, az ÁSZ által első körben bekért iratokat hiánytalanul benyújtották a hatóságnak.

Az ÁSZ azonban további adatokat, bizonylatokat, dokumentumokat kért be, amelyek egy részét - könnyedén megjósolható módon - nem tudták pótolni a tűz után.

A párt szerint a sorozatos kérések mellett az ÁSZ teljesen elzárkózott mindenfajta együttműködéstől, még olyan alapvető dolgokban is, mint hogy kiadja a korábban neki megküldött, az ÁSZ rendszerébe elektronikusan feltöltött számláikat és könyvelési adatállományt, amelyek törvényi kötelességéből adódóan most is a hatóság birtokában vannak.

A Demokratikus Koalíció szerint a pártállam első szabálya, hogy ha az állampárt meg akar büntetni valakit, akkor meg is fogja büntetni - nincs pártatlan vizsgálat, nincs jóhiszeműség és nincs vis maior.

A párt politikai megrendelésre megindított hatósági támadások egyikének fogja tekinteni., ha az ÁSZ azért bünteti őket, mert a tűz miattt nem tudtak egy számlát benyújtani.

Fotó: Facebook/Gyurcsány Ferenc

Az Állami Számvevőszék a közleményre délután úgy reagált: „az ÁSZ nem vesz részt a Demokratikus Koalíció választási kampányában. Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírások alapján végzi hét párt – közte a DK – 2017-2018. évekre vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ a jogállami normáknak megfelelően minden pártot azonos törvényi előírások és egységes eljárási szabályok szerint ellenőriz. A közpénzekkel való elszámolásra vonatkozó törvényeket pedig a Demokratikus Koalíciónak is be kell tartania” - írta a szervezet.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.