Újra férjhez ment a csengeri örökösnő, akinek Kósa Lajos elhitte, hogy van 1300 milliárdja

2020. február 27., 14:55

Szerző:

Újra férjhez ment a Kósa Lajos csengeri örökösnőjeként elhíresült Sz. Gáborné M. Mária – derült ki a csütörtöki Magyar Narancsból, melyet a 444.hu szemlézett. 

Sz.-né és Forján Zsolt polgármester
Fotó: Csenger város Facebook-oldala/Nagy Szabolcs

Ennek azért lehet jelentősége, mert

az új férj, Pólus Péter eddig a nő ellen indított büntetőügy egyik tanúja volt, és bár kétszer kihallgatták, de mivel már házastársak, a továbbiakban megtagadhatja a tanúvallomást.

A nőt 368 millió forintos csalással gyanúsítják, ugyanis ekkora összegben adtak neki kölcsön 2013 és 2018 között. A gyanúsítás szerint azt állította, hogy a pénzből hozzájuthat 1300 milliárdos örökségéhez. 

A hetilap szerint a házasságra hivatkozva az örökösnő már kérte is, hogy a bűnügyi felügyeletét tegyék át Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből Budapestre, mivel Pólus itt él. Pólus a kétezres évek közepén sztárvállalkozónak számított, 2005-ben luxus golfszállót nyitott Gödön, ami pár évvel később csődbe ment, a golfklub 2010 márciusában be is zárt, a cég pedig nem tudta fizetni a hitelezőit. Pólus 2010 áprilisában még egy titokzatos befektető felbukkanásában bizakodott, a Narancs szerint a csengeri örökösnő pedig pont ebben az évben jelentkezett be a csődközelbe került Pólus Palace luxusgolf-szálló kivásárlására. Bár ez fedezet hiányában elmaradt, a személyes kapcsolatuk jó maradhatott, mivel az örökösnő később született fiának Pólus lett a keresztapja. 

A nő később, 2013-ban kereste meg Kósa Lajost, azzal, hogy 

4,3 milliárd eurót, azaz 1300 milliárd forintot örökölt Németországból, és kérte a Fidesz alelnökét, segítsen befektetni az elképesztő összeget. Kósa annyira hitt az összeg létezésében, hogy még egy közjegyzői okiratot is aláírtak,

amiben többek között az is szerepelt, hogy a volt miniszter anyjának több mint nyolcszázmillió forintot utaltak volna, valamint a nő még közös céget is alapított Kósa ügyvédjével és korcsolyaszövetségi helyettesével.

Az ügy kirobbanása után – teszi hozzá a 444 –, 2018 tavaszán Csengeren járva beszélt a 444 munkatársa egy férfival, aki akkor a nevét nem volt hajlandó elárulni, de az örökösnő egyik gyerekének keresztapjaként bemutatkozva bizonygatta, hogy az örökség létezik, és Kósa Lajos „mindent megtett azért, hogy az állampapíron kívül még további sikerdíjak és egyéb ajándékok is megérkezzenek”. Ő volt Pólus Péter.

A csengeri örökösnő előző férje, Sz. Gábor pár héttel a 2018-s botrány kirobbanása előtt öngyilkos lett, miután a csalási ügy miatt házkutatást tartottak náluk. Pólus állítása szerint a férj az öngyilkossága előtt rábízta a Kósát is terhelő közjegyzői dokumentumokat egy harmadik személyre, akitől azok kikerülhettek a Magyar Nemzethez.

Tavaly áprilisban a nő egyik fia is öngyilkos lett.

A Narancs szerint az örökösnő már nem Csengeren él, közben Fehérgyarmatra költözött.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.