Ötödével nőtt a bolti lopások száma

Nyugat-Európában megnőtt az élelmiszerlopások száma, így már egyes alapvető élelmiszerekre is biztonsági címkéket helyeznek. A megélhetési válság a magyarokat sem kíméli, a bolti lopások száma hazánkban is emelkedett. 

2022. november 29., 13:07

Szerző:

A megélhetési válság miatt Nyugat-Európában olyannyira megnőtt a bolti lopások száma, hogy egyes brit szupermarketekben már nemcsak az alkoholokat látják el biztonsági címkékkel, hanem egyes alapvető élelmiszereket is extra védelemmel óvnak a tolvajoktól – írja a Hvg

 

Magyarországon is nőtt a bolti lopások száma

Magyarországon is megnőtt a bolti lopások száma is. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata a hvg.hu kérdéseire válaszul elmondta, legtöbbször, összesen 8396 esetben országosan az idei első tíz hónapban a hiper- és a szupermarketekből, valamint az egyéb, vagyonőrt foglalkoztató üzletekből loptak, ez 22, 52 százalékos emelkedést jelent éves összehasonlításban. A tolvajok az ötvenezer forintot meg nem haladó bolti lopásokat jellemzően kisboltokban, dohányboltokban, üzemanyag-töltőállomások shopjában követték el. Kisboltokból több mint 23 százalékkal többen, összesen 908 esetben, míg dohányboltokból több mint 45 százalékkal többen (89-szer) loptak a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezzel szemben a benzinkutak shopjaiban elkövetett lopások száma mindössze 2 százalékkal, 414-re emelkedett.

Megyei összehasonlításban toronymagasan Budapesten történt a legtöbb jogsértés (807) idén októberig, a fővárost Borsod-Abaúj-Zemplén megye (135), majd Pest (130) követi. Győr-Moson-Sopron megyében 116, Bács-Kiskun megyében 82 bolti lopást regisztráltak. Ezzel szemben a legkevesebbszer Vas megyében (16) loptak, de Komárom-Esztergom megyében sem sokkal rosszabb a helyzet, ahol összesen 18 jogsértést regisztráltak.

A népszerű termékek

Az ORFK atatai alapján elmondható, hogy minden egyes termékkategóriába tartozó terméket többször loptak idén októberig a mobiltelefonok és kiegészítők kivételével. 

Ételt 27 százalékkal többen,

994 esetben, szeszes italt ötödével többen, 1296-szor, míg egyéb élelmiszert 25 százalékkal többen, 5018-szor loptak.

A hiper-, és szupermarketekből 24,20 százalékkal többen loptak élelmiszereket, 24,59 százalékkal műszaki cikkeket, míg 18,99 százalékkal ruházati cikkeket, illatszert és vegyi árut. A dohányboltokból kiugróan (120 százalékkal), és a benzinkutak shopjaiban is (43 százalékkal) megnőtt a ruházaticikk-, illatszer- és vegyiáru-lopások száma. Utóbbi kategória lopása az összes egység esetében 19,37 százalékkal nőtt. Hasonlóan, műszaki cikkeket is ötödével többször tulajdonítottak el az összes típusú boltból, ezeket is leginkább a hiper- és szupermarketekből és egyéb vagyonőrt foglalkoztató üzletekből vitték.

A leggyakrabban eltulajdonított termékek között előfordulnak a hús és húskészítmények (132), a tisztítószer (50), üdítőital (44), tej-, és tejtermék (42) is. Élelmiszer-alapanyagot 38-szor, míg kenyeret és péksüteményt 34-szer, kávét pedig 30 esetben loptak. A legnépszerűbb termékek mégis az illatszerek (342), a pénz (286), és az édesipari termékek (195) voltak.

A Hvg megkérdezte a legnagyobb magyarországi áruházláncokat is, megkeresésükre a Spar, a Tesco és a Lidl válaszolt.

Egyre kevésbé beszélhetünk egyszerű élelmiszerlopásról, a hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos, megrendelésre, a tolvajok már gyakran továbbértékesítési céllal lopnak az üzletekből

– mondta a hvg.hu-nak Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője. Hozzátette, manapság már nem ritka az sem, hogy a Spar üzletekbe a nem vásárlási szándékkal érkező személyek célzottan készítenek össze „csomagokat”, és próbálják meg ellopni azokat. A legnépszerűbb termékek a tolvajok körében az égetett szeszek, az édességek, de a vegyi áru is népszerű a tolvajok körében.

A Tescónál augusztus óta körülbelül duplájára nőtt mind az elkövetések száma, mind az ellopott élelmiszerek értéke – közölte a hvg.hu-val a cég sajtóosztálya. Az élelmiszerlánc üzleteiből az elkövetők leginkább italokat, sajtot, csokoládét, játékokat, ruhát, húsféléket és kozmetikai termékeket tulajdonítanak el. Mint írják, az egészen alacsony elkövetési értéktől a több százezer forintig terjed a lopott termékek értéke.

Ezzel szemben a Lidlnél azt tapasztalták, hogy érdemben nem mutatható ki összefüggés a bolti lopások és a jelenlegi gazdasági helyzet alakulása között – nyilatkozta a hvg.hu-nak Tőzsér Judit, a Lidl vállalati kommunikációs vezetője. Ennek ellenére a Lidl áruházaiban is védik a termékeket: termékkategóriától függően különböző áruvédelmi rendszert alkalmaznak, ezen felül pedig biztonsági személyzet felügyeli az áruházak működését, megelőzve a lopásokat.

A Tesco üzleteinek többségében is vagyonőröket alkalmaznak, és számtalan egyéb módon védik a termékeket, többek között RFID technológiát alkalmazva. A Spar üzletek fejlett vagyonvédelmi biztonsági kamerarendszerekkel rendelkeznek, így az esetek túlnyomó többségében az elkövetőkről jó minőségű kamerafelvétel készül, amely nagyban támogatja a rendőrség munkáját. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.