Magyar Becsület Rend kitüntetést kapott Böjte Csaba

Novák Katalin köztársasági elnök adta át a ferences rendi szerzetesnek az esztergomi bazilika lovagtermében az államalapítás ünnepén.

2023. augusztus 20., 20:21

Szerző:

A legkisebb sodródó élet és érték a magyar népnek, ezt jelezi a kitüntetésem is – mondta azaz MTI-nek az államalapítás ünnepén Magyar Becsület Renddel kitüntetett Böjte Csaba. A ferences szerzetes Novák Katalin köztársasági elnöktől vehette át a díjat Esztergomban.

Böjte Csaba az elismerést az erdélyi nehéz sorsú gyerekek felkarolásáért, humanitárius tevékenységéért, a gondviselés megélését segítő, nagy hatású tanításaiért és a magyar nemzet lelki megerősödését szolgáló életútja elismeréseként vehette át.

Böjte kiemelte: a kapott elismerés azt mondja neki, hogy a legelesettebb gyerekek is értékesek a magyar nemzet számára, hiszen a magyar állam azt értékeli, hogy ő ezekhez a gyerekekhez hajolt le. Hozzátette: a díj nemcsak őt, hanem mindannyiunkat bátorít, hogy merjünk bekopogtatni a falu végi otthonokba és megszólítani az ott élő gyerekeket, merjünk életközösséget vállalni velük, bízva abban, hogy hasznos tagjaivá válnak a társadalomnak.

A ferences szerzetes köszönetet mondott a kollégáinak is, akik az elmúlt 30 évben akár hetekig, hónapokig önkéntesként, akár évekig, évtizedekig munkatársakként dolgoztak az alapítvány otthonaiban. Szeretné – jegyezte meg –, ha le lehetne „nyírogatni” a díj szélét, és mindegyiküknek adni belőle egy darabot.

(Kiemelt kép: Novák Katalin köztársasági elnök átadja a Magyar Becsület Rend kitüntetést Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek az esztergomi bazilika lovagtermében az államalapítás ünnepén, 2023. augusztus 20-án. MTI/Bruzák Noémi)

09:42

Az Európai Bizottság vámot vetett ki a Kínában gyártott elektromos autókra.Az EB döntésére válaszul október 11-től az importőröknek a Kínai Kereskedelmi Minisztérium által meghatározott vállalatokra vonatkozó jótállási díjakat kell megfizetniük a vámhatóság számára, amelyek 30,6%-tól 39%-ig terjedhetnek. A kereskedelmi háború büntetővámjai nem vonatkoznak a gépjármű alkatrészekre, így Kínának még inkább megéri majd Európában gondolkodni az akkumulátorgyárak telepítésekor.