A BKV kifizettetné az orosz gyártóval a rohadó metrókocsik javítását

2020. január 9., 21:24

Szerző:

A BKV Zrt. teljes egészében megtérítteti az M3-as metró kocsijaival kapcsolatos károkat az orosz gyártóval, a Metrowagonmash Rt.-vel.

A budapesti közlekedési társaság az MTI-hez csütörtök este eljuttatott közleményében azt írta, hogy szakembereik már 2018. decemberének első napjaiban észlelték az M3-as metró kocsijainak meghibásodását, és a cég vezetése haladéktalanul megtette a szükséges lépéseket. Levelekben szólította fel a Metrowagonmash Rt.-t a hibaelhárítás azonnali megkezdésére, egyben bejelentette, hogy a térítésmentes javítás követelése mellett a szerződés szerinti kárátalány megfizetésére vonatkozó igényét is érvényesíteni fogja.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Miután a metrókocsik korróziós problémáira fény derült, december elején a BKV Zrt. vezetése levélben értesítette a Metrowagonmash Rt. vezérigazgatóját arról, hogy az érintett szerelvényt garanciális javíttatás céljából kivonta a forgalomból, és azonnali intézkedésekre szólította fel a gyártót. A cég képviselőit Magyarországra rendelte, hogy a legmegfelelőbb műszaki megoldást dolgozzák ki a probléma elhárítására - tette hozzá a cég. December közepén a BKV Zrt. vezetése arról tájékoztatta a gyártó cég vezérigazgatóját, hogy a szerelvény üzemeltetésből történő kiesése miatt érvényesíteni fogja igényét a felmerülő járműállási kárátalányra.

Januárban a magyar vállalat újabb levélben szólított fel a hibajavítási folyamat gyorsítására. A BKV Zrt. megerősítette, a szerződésben, illetve törvényekben meghatározott minden jogával élni fog annak érdekében, hogy a BKV Zrt.-t ért károk teljesen megtérüljenek.

A BKV Zrt. felelős üzemeltetőként egyetlen meghibásodás, hibás teljesítés mellett sem megy el szó nélkül, jogait, érdekeit határozottan érvényesít, jelenleg is perben áll a cég a Metrowagonmash Rt.-vel. A keresetet még a múlt év elején benyújtották, és szükség esetén most sem riadnak vissza hasonló jogi lépésektől. Szakembereik a napi munkafolyamat részeként minden egyes járművet ellenőriznek forgalomba adás előtt.

A rendelkezésre álló szerelvényekkel biztonságosan fenntartják az M3-as vonal zavartalan forgalmát.

Tarlós István volt budapesti főpolgármester az ATV egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy a harminchét közül csak azon a három metrókocsin tapasztalták a rohadás jeleit, amelyek korábban prototípusként készültek. Csak felületi korrózióról volt szó a lemezeken, amelyeket az orosz gyártó garanciálisan javítja ki. A Demokratikus Koalíció politikusa, a BKV Vasúti Járműjavító Kft. felügyelőbizottsági tagjaként megnézte a metrókocsikat, szerinte nem is felújított, hanem új szerelvények azok, mégpedig a legkorszerűtlenebb fajtából.