Budapest úgy megújul, hogy talán fel sem ismeri

Legalábbis a VI. kerület egy része.

2021. december 2., 13:31

Szerző:

Március közepén indul a VI. kerületi Podmaniczky utca Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti 300 méteres szakaszának felújítása – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményben csütörtökön, írja az MTI.

A rekonstrukció során megújul az útpálya burkolata, a Jókai utcánál új jelzőlámpás csomópont létesül három gyalogátkelőhellyel, mindkét irányban kerékpársávot alakítanak ki, párhuzamos parkolás lesz a jelenlegi ferde helyett, felújítják a közvilágítást, a 10 új fát telepítenek. A Bajcsy-Zsilinszky út torkolatában a kihasználatlan jobbra kanyarodó sáv megszűnik, helyette fák és utcabútorok telepítésével kis teret hoznak létre. A Podmaniczky utca érintett szakaszán a közlekedési funkció érdemben nem csökken, ugyanakkor a fenntartható közlekedési módoknak (gyaloglás, közösségi közlekedés, kerékpár) átadható térfelületek nőhetnek.

A terézvárosi Podmaniczky utca felújításának kiviteli tervei idén márciusban készültek el, ősszel lezárult a szerződéskötés, a BKK és a közbeszerzési eljárás nyertese, a PENTA Kft. aláírta a kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződést. A munkaterület átadása 2022 márciusában várható, azután kezdődhet a munka. A műszaki átadás-átvétel 2023 tavaszán zárulhat.

A BKK közölte azt is, hogy a tervezett ütemben zajlanak a felújítások, nagyszabású, hosszabb ideig tartó korszerűsítési munkák, így a Blaha Lujza tér, a pesti Duna-part újjáépítése és a Lánchíd felújítása, továbbá ezek mellett az újpesti Rózsa utcában, a rákospalotai Deák utcában és az újbudai Péterhegyi úton is idén nyáron indult el a felújítás a BKK beruházásában, s ezeket már novemberben vissza is adták a forgalomnak. Az útfelújítási program további eleme az angyalföldi Göncöl utca rekonstrukciója, valamint az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti szakaszának, illetve a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)