Biztató jel: megállt a koronavírus koncentrációjának növekedése a szennyvízben

A szennyvízből előre ki lehet mutatni, hogy nagy valószínűséggel hogy alakulhat a fertőzések száma a következő hetekben.

2021. március 23., 13:12

Szerző:

Megállt a szennyvizek koronavírus-koncentrációjának növekedése, írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a koncentráció, ezen a héten viszont már stagnál – ezt a mintát az új fertőzések száma is követheti némi lemaradással.

„A legtöbb vizsgált település eredménye stagnál, emelkedést ezen a héten egyik város esetében sem tapasztaltak, míg csökkenést Salgótarján, Tatabánya, valamint az öt vizsgált Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintája esetében mértek. A koncentráció 11 minta esetében az emelkedett, míg szintén 11 minta esetében a mérsékelt kategóriába esett” – ismertették az e heti eredményeket.

 

Múlt héten még különösen rossz volt a helyzet: ekkor még a második hullámnál mért átlagmennyiséget is meghaladta a koncentráció.

(Kiemelt kép: Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatója centrifugába helyez mintát, amikor szennyvízből készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a MOL nagykanizsai laborjában, 2020. április 20-án. Fotó: MTI | Varga György)