Biológus: Rossz ötlet az áprilisi iskolanyitás

Boldogkői Zsolt molekuláris biológus szerint a gyerekeket még nem lehet oltani, a pedagógusok pedig még nem rendelkeznek elegendő védettséggel addigra.

2021. április 4., 12:55

Szerző:

„Ne nyissuk meg az iskolákat áprilisban. Már csak azért sem, mert a gyermekeket még nem lehet oltani, a tanárok oltása pedig nem fog elegendő immunitást produkálni addigra. Továbbá, a brit variáns veszélyes a kicsikre, ráadásul ők haza fogják vinni a vírust a családba" – írta Boldogkői Zsolt szombat este a Facebookon.

A biológus szerint a másik nagy gond az, hogy „hamarosan el fogunk érkezni arra a pontra, hogy az oltásellenesség miatt nem nő tovább az átoltottság, és ezért nem tudunk megszabadulni a vírustól."

Szerinte hatásos motivációs rendszert kellene kidolgozni az oltakozási hajlandóság kialakítására, melynek fő eszközeként az oltásigazolványnak igen erős jogosítványokat kellene adni.

„A vírusszkeptikus és oltásellenes vezérekre pedig alkalmazni kellene a hatályos jogszabályokat. Úgy érzékelem, hogy az ellenzék is stratégiát váltott, és nem agitál már túlságosan a keleti vakcinák ellen" – fogalmazott.

Az iskolák áprilisi nyitása ellen egyébként a Pedagógusok Szakszervezete is felszólalt. A szervezet alelnöke, Totyik Tamás szerint május előtt nem biztonságos a nyitás, ugyanis nem elég, hogy a tanároknak beadják a vakcina első adagját: azt is meg kéne várni, hogy kialakuljon a védettség.

 

Kiemelt kép (illusztráció): Diákok a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án. Mostantól a pedagógusok lehetőséget kaptak, hogy felzárkóztató órákon tanítsák az iskolában azokat a diákokat, akik a digitális oktatás ideje alatt ennek szükségét érzik. MTI/Balázs Attila

15:10

A főváros mellett Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt és esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek – mondta a területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján csütörtökön, Naszályon.