Az MTA beintett az Orbán-kormánynak, válaszul Palkovics László minisztériuma újra megzsarolta az intézményt

A minisztérium a korábbi tárgyalásoknak ellentmondó javaslatot tett az Magyar Tudományos Akadémia működtetésére. Információink szerint olyan kutatóközpont alá szerveznék ki az MTA kutatóintézeteit, amelyhez további állami intézményeket is hozzácsatolnak.

2019. április 17., 14:05

Szerző: Bíró Veronika

Kedden ülést tartott a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége, amely arról határozott, hogy az MTA nem hajol meg az Orbán-kormány akarata előtt, és nem mond le kutatóhálózatáról. Ezzel az MTA gyakorlatilag nyíltan ellentmondott az Innovációs és Technológiai Minisztérium és vezetője, Palkovics Lszló akaratának.

A tárcavezető március elején írt alá közös szándéknyilatkozatot Lovász László MTA-elnökkel. Ebben tudomásul vette – és nem elfogadta – azt a kormányzati szándékot, miszerint a kutatóintézeteket leválasztják az MTA-ról. Az új működési forma kidolgozásához közös munkabizottságokat állítottak fel, amelybe a tárca és az MTA egyaránt delegált tagokat. Az MTA a kezdeti döbbenet után határozottan kiállt amellett, hogy nem megy bele a leválasztásba. A szándéknyilatkozat tartalmazta, hogy vagyonát megtarthatja az intézmény, de az egyelőre teljes homály, hogy mit kezdene az intézmény a vagyonával, ingatlanjaival a kutatóintézetek híján. És hogy működnének a gyakorlatban az intézetek vagyonuk nélkül.

A bizottságok és a küldöttségek hetek óta tárgyalnak egymással. A tegnapi elnökségi döntés szerint azonban nem született megállapodás egy új intézményi struktúráról, inkább csak az irányításra vonatkozik a határozat. Az MTA közleménye szerint a közösen felállított stratégiai bizottság tagjai támogatták, hogy a kutatóhálózatot a jelenlegi köztestületnél egy szűkebb irányító testület vagy Szenátus irányítsa. Ez döntene a fő strukturális kérdésekben, például intézetek létrehozásáról és megszüntetéséről, költségvetésről, vezetők kinevezéséről. Egyhangúlag támogatták, hogy az új irányítási struktúra legkorábban 2020. január 1-jén lépjen hatályba, és abba a mostani intézethálózat minden tagja kerüljön át, emellett intézetek megszüntetése és újak alapítása csak 2021. január 1-jén legyen lehetséges, a szenátus döntése alapján.

Fotó: Merész Márton

Az elnökségi ülés előtt egy nappal az ITM küldött egy előterjesztést az MTA-nak a kutatóintézet-hálózat működtetéséről. A tárca ebben egy Eötvös Loránd Kutatóintézet-hálózat megalapítására tett javaslatot, 

az MTA erre reagálva azonban jelezte, hogy az előterjesztés nem fogalmaz egyértelműen, nem szerepel a köztestületi forma a kutatóhálózat működtetésében, és a tárgyalódelegációk korábban elfogadott javaslatainak többségét sem tartalmazza. Vagyis az előterjesztés a kutatóintézetek leválasztására tesz javaslatot köztestületi beleszólás nélkül, és visszalépést jelent az elmúlt időszak tárgyalásaihoz képest, az MTA-t pedig rákényszerítették, hogy nemet mondjon.

– A korábbi tárgyalások nem ebbe az irányba haladtak, de ez úgy tűnik, mintha az ITM-en belül sem egyeztettek volna a koncepciókról. Nem tudjuk megmondani, hogy ez most a jó zsaru, rossz zsaru dolog. És most elvárják, hogy valami rossz megoldást válasszunk?– tette fel a kérdést.

Elmondása szerint a hétfői előterjesztésből minden korábban elfogadhatónak tűnő elem kivettek. Információja szerint – amelyet a 168 Órának más akadémiai munkatárs is megerősített – az Eötvös-koncepcióban az is benne van, hogy hozzá akarnak csapni állami intézeteket, és felhígítanák az akadémiai kutatóhálózatot rögtön az induláskor.

– Ez már nem az akadémia eredeti intézethálózatára tesz ajánlatot, hanem egy felvizezett szervezetre, amiben nem tudni, hogy ki lenne benne. Veritas, vagy kicsoda? Tehát lenne egy magyar kutatóintézeti hálózat, az akadémiai kutatóközpontokkal együtt, és nagyjából tízes mennyiségben hozzácsapják, amit ők gondolnak – magyarázta.

Álláspontja szerint ebbe az utcába nem szabad belemenni. Azzal, hogy az akadémia ellenáll ennek a tervnek, azt mondja, hogy nem adja az intézeteket, ha kell, vigyék erővel.

– Úgy néz ki, az MTA-n az az álláspont győzedelmeskedik, hogyha el akarod venni barátom, ha meg akarsz erőszakolni, akkor tedd meg. Talán már az MTA vezetése is felfogta, hogy ezt nem szabad megegyezésként tálalni, különben elveszítjük az összes utólagos jogot arra, hogy azt mondjuk, ez erőszak volt

– állapította meg.

Tegnap az MTA Elnöksége így az alábbi határozatokat hozta:

  • Elengedhetetlen, hogy a kutatóintézetek irányítása az önkormányzatiság és a testületi irányítás elvén alapuljon, autonóm jogállású szervezeti formában.
  • Elvetették a pusztán projektalapú finanszírozás elvét, és ragaszkodnak a kiszámítható és az Országgyűlés által megállapított évenkénti költségvetési támogatáshoz.

Az MTA Elnöksége azt is jelezte, hogy a közgyűlés elé viszik ugyan a tárca javaslatát az intézetek leválasztásáról, de azt nem támogatják.

Fotó: Bazánth Ivola

Az ITM a határozat után közleményt adott ki, amely egyszerű zsarolásnak tűnik. Ebben a tárca azt hangsúlyozza, hogy konstruktív együttműködést vár, és felrója, hogy az MTA nem engedett kiinduló álláspontjából, miszerint saját égisze alatt akarja tartani a kutatóintézeteit. A közlemény így zárul

„Az MTA közgyűlése eldöntheti, hogy az átalakítási folyamatban konstruktív partnerként részt kíván-e venni. Ha igen, akkor közösen alakíthatók ki azok a garanciális elemek, amelyek zálogai lehetnek egy, a közösség céljai és Magyarország versenyképessége érdekében működő, folyamatosan javuló teljesítményt mutató, autonóm magyar tudományosságnak.”

A fenti megjegyzés azt támasztja alá, amiről portálunk elsőként beszámolt, vagyis hogy Palkovics László egyszerűen megzsarolta az MTA-t. Ez a visszautasíthatatlan ajánlat úgy hangzik, hogy a legnagyobb tekintélyű magyar nemzeti intézmény együttműködik az ő szándékának megfelelően vagy a miniszter erőszakkal, akár törvénymódosítással is eléri tervét. Az mindenesetre látszik, hogy az MTA nem adja önként és dalolva intézeteit, nem akar pusztán egy elit tudósklubbá válni. Kérdés, hogy milyen esélyekkel indul az MTA a mindenkit egy tollvonással bedaráló Orbán-kormánnyal szemben. De legalább próbálkoznak. Akadémiai forrásunk szerint nem biztos, hogy az MTA jól tud kijönni a jelenlegi helyzetből.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.