Az EP költségvetés ellenőrző bizottsága szerint nemcsak mennyiségileg, de minőségileg is Orbán a legkorruptabb Európában

Daniel Freund, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának poltikusa szerint nem kaptak elég garanciát arra, hogy az uniós források nem Orbán holdudvarát gazdagítanák.

2023. május 22., 10:51

Szerző:

Budapestre látogatott múlt héten az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának küldöttsége, hogy megvizsgálják, hol tart a kormány a jogállamisági feltételek teljesítésében, amelyeket tavaly szeptemberben fogadott el a magyar kormány annak érdekében, hogy ne veszítse el a helyreállítási alapban befagyasztott forrásokat. Szerintük számos problémafelvetésre még mindig nem érkezett válasz – írja a 444.hu

Daniel Freund bizottsági tag szerint nem csak arról van szó, hogy a pénzeket továbbra is vissza kell tartani, hanem más jellegű nyomásgyakorláson is el kell gondolkodniuk, amivel kikényszeríthetik az érdemi változásokat. Látogatásuk során azt tapasztalták, hogy a helyzet egyre inkább romlik.

„Titkosszolgálati razziáknak és koncepciós eljárásoknak vetnek alá cégeket, hogy a miniszterelnök belső körei minél könnyebben vásárolhassák fel azokat. A magyar kormány – egy uniós ország kormánya – maffiamódszereket használva gyűr maga alá komplett szektorokat. A Bizottságnak véleményem szerint meg kell fontolnia, hogy további korlátozásoknak és szankcióknak vesse alá a kormányt” – idézi Daniel Freundot a 444.

Szerinte a magyar miniszterelnök a legkorruptabb politikus Európában, nem csak mennyiségi szempontból, de abból is, hogy tudatosan szervezettbűnözési rendszerrel bonyolítja a korrupciót. 

A korábban megfogalmazott tizenhét követelmény teljesülésén 28 milliárd euró, tehát tízezer milliárd forint sorsa múlik, azonban az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) való szorosabb együttműködésen kívül túl sok fejlődést nem láttak. 

(Kiemelt képünkön: Daniel Freund a Parlament előtt. Fotó: Daniel Freund Facebook-oldala.)