Az akciókamera felvétele szerint rosszul lett a hétvégi halálos légibaleset pilótája

Az is kiderült, hogy ki vezette a repülőgépet.

2024. április 15., 21:20

Szerző:

A Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálja a szombati, két halálos áldozatot követelő repülőgép baleset körülményeit, közölte hétfőn az Építési és Közlekedési Minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a HA-PET lajstromjelű Extra 330L típusú repülőgép két fővel a fedélzeten 9 óra 30 perckor szállt fel a tököli repülőtérről. A repülőgép három perc múlva érkezett a Martonvásár – Ráckeresztúr közötti gyakorló légtérbe, ahol néhány perces repülést követően közel függőleges helyzetben, nagy sebességgel a földnek csapódott. A pilóta és utasa a helyszínen életét vesztette, a légi jármű megsemmisült.

Bejelentést követően a KBSZ balesetvizsgálói megkezdték a helyszínelést, amely során sikerült feltárni és beazonosítani a repülőgép fő darabjait, valamint a repülőgép kormányfelületeit.

A helyszínen fellelt akciókamera által rögzített fájlokat a KBSZ szakemberei a hétvége során helyreállították. A felvétel alapján a repülés 8. percében a pilótánál feltételezhetően rosszullétre utaló jel mutatkozott, amely után a rögzített felvétel végéig a repülőgép vezetetlen repülési jelleget mutat, fogalmazott a minisztérium.

A KBSZ a rendőrség és a légügyi hatóság szakembereivel részletes szemle keretében vizsgálja a műszaki meghibásodás lehetőségét, zárták a közleményt.

Sajtóértesülések szerint egy milliárdos exdiplomata zuhant le a kisrepülővel. Korábban konzulként is szolgált, számos céget vezetett, valamint egyetemen is oktatott a balesetben elhunyt milliárdos üzletember.

A Blikk megtudta, hogy a repülő korábban Besenyei Péteré, az ismert pilótáé volt, aki a lapnak elmondta: „Meg kell várni a kivizsgálást, hogy megtudjuk, mi történt. Jelen pillanatban ennél többet nem tudok mondani.” Hozzátette: a gép új tulajdonosával jól ismerték egymást.

A lap szerint Magyari József a rendszerváltás óta számtalan fontos állami és piaci pozíciót töltött be – a 90-es években egy vagyonkezelőt irányított, később pénzügyi és tanácsadó cégek felügyelőbizottságában is feltűnt, 2013–2014 között rövid ideig a külügyi tárca főtanácsosa volt, majd egy éven át Magyarország szingapúri nagykövetségén dolgozott konzulként. Az elmúlt időszakban egy állami tulajdonú energetikai cég elnök-vezérigazgatói tisztségét töltötte be, ezzel párhuzamosan pedig a saját vállalata ügyeit is intézte.

Magyari József az olvasást, az utazást és a sportot vallotta hobbijának, és gyerekkora óta rajongott a repülésért – írja a Blikk.

(Kiemelt képünk forrása: police.hu)