Akadémikusok tiltakoznak az MTA kutatóintézeteinek államosítása ellen

2018. június 15., 06:34

Szerző:

A kormány a jövő évi költségvetéssel az újonnan létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendeli a Magyar Tudományos Akadémia összköltségvetésének csaknem felét, ezzel az MTA kutatóintézeti finanszírozásának nagy része kerül át Palkovics László minisztériumához

Ez konkrétan azt jelenti, hogy Palkovics dönthet majd arról, hogy milyen kutatásokat folytassanak az MTA intézetei.

 Az MTA elnöke rendkívüli elnökségi ülést hívott össze péntekre, a Magyar Tudományos Akadémia doktoraiból és akadémikusaiból álló Stádium 28 Kör pedig már ez előtt közleményben ítéli el ezt a pénzügyi kontrollt, az autonómia elleni súlyos támadásként értékelik:

„A kormány újabb támadása a tudomány autonómiája ellen

2018-ig a Magyar Tudományos Akadémia önálló költségvetési fejezete tartalmazta az akadémia kutatóintézeteinek központi költségvetési összegét. A kormány által készített 2019-i költségvetés tervezete ezt az összeget az MTA helyett az új Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezetébe utalja.

A CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen. A minisztérium, rendelkezve a kutatóintézetek költségvetéséről, jogot formálhat arra, hogy kutatási programjuktól személyzeti döntéseikig minden anyagi vonatkozású kérdéssel kapcsolatban feltételeket szabjon.

A korábbi hasonló intézkedések ismeretében nem meglepő, de felháborító, hogy a kormány ezt a magyar tudomány teljesítőképességét alapvetően veszélyeztető támadást az MTA-val való egyeztetés nélkül, puccsszerűen vezette fel, ezzel a költségvetési tárgyalások idején eleve védekező helyzetbe hozva az akadémiát.

Tiltakozunk a magyar tudomány autonómiáját ért újabb támadás ellen, és követeljük, hogy az MTA kutatóintézeteinek költségvetése maradjon a Magyar Tudományos Akadémia önálló költségvetési fejezetében."

Az orosz-ukrán háború kitörése után pár hónappal Svédország és Finnország egyszerre adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Az út a tényleges csatlakozáshoz viszont nem olyan egyszerű, mint azt sejteni lehetett, mert Törökország több indokkal is akadályozza a folyamat gyors lezárását. Dag Harteliust, Svédország budapesti nagykövetét kérdeztük többek között a svéd–török viszonyról, Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról és az orosz–ukrán háborúról.