Agrárminisztérium: Az elmúlt évszázadban megdupláztuk erdőterületünket

Magyarország is részt vesz a szöuli XV. Erdészeti Világkongresszuson, ahol Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár az ország klímaváltozás elleni küzdelméről beszélt.

2022. május 4., 15:13

Szerző:

Magyarország kiemelt szerepet szán az erdőknek a klímaváltozás elleni fellépésben – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár Szöulban, a XV. Erdészeti Világkongresszus alkalmából az Agrárminisztérium szerdai közleménye szerint.

A hat évente megrendezett szakmai eseményen több mint tizenkétezer résztvevő foglalkozik az erdők kezelésének globális kérdéseivel – áll a közleményben.

Az Agrárminisztérium a legteljesebben egyetért a XV. Erdészeti Világkongresszus jelmondatában foglalt értékekkel, mely szerint az erdők fenntartása és kezelése segítségével zöld, egészséges és fenntartható jövőt építhetünk – mondta az eseményen a magyar delegációt vezető helyettes államtitkár – írták.

Szentpéteri Sándor hozzátette, Magyarország jó úton halad, hiszen az elmúlt évszázadban megdupláztuk erdőterületünket, az Országfásítási Programmal pedig az utóbbi években ismét újabb lendületet adtunk a fával borított területek növelésének. A kormányzat célkitűzései világosak, 2030-ra a fával borított területek arányát 27 százalékra növelik. Az ország karbonsemlegességi céljainak eléréséhez emellett a meglévő erdőállományok kezelése és aktív védelme is elengedhetetlen, hiszen emberi segítség nélkül maguk az erdők is áldozatai lehetnek a klímaváltozás következtében változó környezeti hatásoknak – olvasható a közleményben.

A Világkongresszuson a magyar delegáció elsősorban a fenntartható erdőkezelési módszerekkel és a körforgásos fagazdálkodással foglalkozó szekciók munkájába kapcsolódik be, miközben több kétoldalú találkozón egyeztetik az együttműködési lehetőségeket a magyar erdészeti szaktudás felhasználásáról például a sivatagos térségek fásításának tekintetében – írta az AM.

A magyar erdőgazdálkodás eredményei aktívan hozzájárulnak bolygónk környezeti állapotának javításához, így kiemelt célunk szakmai ismereteink megosztása és a partnerség építés, tette hozzá a helyettes államtitkár. Szentpéteri Sándor kiemelte, hogy hazánk jelentős erdészeti tudásbázissal rendelkezik, amely a Soproni Egyetem oktatási és kutatási tevékenységében jelenik meg a legteljesebben, emellett nemzetközi szinten is példaértékű erdei iskoláink fenntartható gazdálkodással kapcsolatos szemléletformáló tevékenysége, amelyet külön poszterben mutatnak be a konferencián – közölte az AM.

(Kiemelt kép: Kirándulók által bükkfák törzsébe vésett régi és újabb emlékjelek sokasága a védett természeti területen, a Budai-hegység keleti peremén, a Normafa Park sétánya mentén. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.