Kirúgta a polgármestert a szekszárdi képviselő-testület

Ács Rezső 2017-től egyszerre volt polgármester és elnökségi tag. Összeférhetetlenség miatt a képviselők felmondtak neki, de a városvezető ezt nem fogadja el.

2023. május 25., 14:02

Szerző:

Csütörtökön eltávolították posztjáról Ács Rezső Szekszárd fideszes polgármesterét, miután összeférhetetlenséget állapított meg a képviselő-testület – értesült a 24.hu.

Az ellenzéki Éljen Szekszárd frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint a polgármester mellékjövedelmére egy korábbi, az Átlátszón még 2019 januárjában megjelent cikk hívta fel a figyelmet. Ács feltehetően 2017-től folyamatosan betöltött a főállású polgármesteri állása mellett az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanács Elnöki tisztségét is betöltötte. A mellékállásért havi 300 ezer forint juttatásban részesült. A képviselő-testület erről tájékoztatást is kért az ERÖV vezetőjétől. Mivel a két tisztség összeférhetetlen, és Ács Rezső ezt az összeférhetetlenséget 30 napon belül nem szüntette meg, így a közgyűlés megállapította az összeférhetetlenséget, és megszüntette a polgármester jogviszonyát. A döntés a következő napon, vagyis pénteken hatályba lép.

A városvezetői feladatokat csütörtöktől az alpolgármester látja el. A közgyűlés döntése ellen Ács jogorvoslattal élhet, öt napon belül bírósághoz fordulat, ha ez megtörténik, a végső döntést a bíróság hozza meg.

„Ha a két pozíció valóban összeférhetetlen, akkor is ragaszkodom ahhoz a jogomhoz, hogy én döntsem el, miképp oldom fel azt, vagyis, hogy melyik tisztségemről mondok le – nyilakozta a várovezető. Majd hozzátette: "Én vagyok Szekszárd polgármestere és a jövő évi választásokig az is maradok. 2019-ben több mint hatezer szekszárdi szavazó tisztelt meg bizalmával, nem a Közgyűlés választott ebbe a tisztségembe. Nem hagyom cserben a várost. Ács azt ígéri, minden lehetséges jogi úton megtámadja a döntést.

(Kiemelt képünkön Ács Rezső polgármester beszédet mond a Ferropatent Zrt. fémipari vállalat új üzemcsarnokának átadásán Szekszárdon. MTI Fotó: Sóki Tamás)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.