A nők és a gyerekek Magyarországra jönnek, a férfiak Ukrajnába tartanak

Helyszíni tudósításunk a záhonyi vasútállomásról. 

2022. február 25., 15:57

Szerző:

A záhonyi határra negyed 3 környékén érkezett be a vonat Ukrajnából. Szinte kizárólag nők es gyerekek érkeznek, illetve fiatal fiúk. A magyar rendőrség az útlevél ellenőrzési folyamat gyorsítása helyett azonban a sajtó képviselőinek munkáját akadályozza. A váróban rengeteg rokon varákozik az érkezőkre. Nekik és a menekülteknek is vizet, almát, a gyerekeknek csokit osztogatnak. Egy fiatal, varandós fiatal nő órák óta vár a férjére. Egy idős férfi 3-4 óra óta vár, hogy visszatérjen Ukrajnába.


Fotó: Dimény András / 168.hu

A vonat közel sem volt tele, néhany tucat ember érkezett. Egy 7-8 fős, férfiakból álló társaság munka miatt volt Magyarországon. A csaladjuk miatt visszamennek Nagybereznara, de ha elviszik őket, akkor fegyvert fognak és védik a hazájukat – mondják. Egy másik ferfi figyelmezteti őket, hogy ha hazamennek, el fogják vinni őket. Most tudják meg hogy sorozzák a korukbelieket. Ledöbbenve neznek, de mégis mennek. Egy közepkorú nő Ungvárról hozta el a gyerekeit. Budapesten dolgoznak. Most már biztonságban érzik magukat.


Fotó: Dimény András / 168.hu


A vonat, amivel megerkeztek, visszaindul. Sokan rohannak a vonat fele.

(Kiemelt kép: Ukrajnából vonattal érkező menekültek a Záhonyi vasútállomáson 2022. február 25-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.