„A könyvnyomtatás nehezebb, mint a pályám során bármikor” – kiadók nyilatkoztak a papírhiányról

Az elmúlt hónapokban drasztikusan megdrágult a papír gyártásához nélkülözhetetlen cellulóz ára, ezért megkérdeztük a hazai könyvkiadókat, hogyan birkóznak meg a helyzettel és mi vár a fogyasztókra.

2021. október 29., 17:28

Szerző:

Napok óta beszédtéma a sajtóban a globális papírhiány, aminek oka a papír előállításához szükséges cellulóz árának hihetetlen mértékű növekedése. Az emelkedő energia- és benzinköltségek mellett ugyanis a logisztikai akadályok is globális méretűvé nőttek. A cellulóz áráról Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott a napi.hu-nak, hogy az elmúlt hónapokban szinte függőleges ívet ír le az árnövekedésének görbéje. Ez pedig nemcsak a gyártóknak és forgalmazóknak okoz problémát, de hosszú távon akár még a vásárlók is megérezhetik ezt, akár a pénztárcájukon, akár a kötetek megjelenésén, tudta meg a 168 több könyvpiaci szereplő válaszából.

„A papírhiány hatása elsősorban nem az épp készülő könyvek esetében jellemző, azok megjelentetésének idejére és gyártására ugyanis előre megállapodtunk a nyomdával” – nyilatkozta lapunknak Sárközy Bence, a Libri Kiadói Csoport ügyvezető igazgatója. Elmondása szerint azonban egy-egy nagy példányszámú, korábban nem erre az időszakra kalkulált utánnyomás esetében már lehetnek komoly fennakadások. Ennek oka a papírbeszerzések csúszása, amely többek közt a gyártási és szállítási határidőkre is kihatással van.

Sárközy kijelentette, a könyvnyomtatás jelenleg nehézkesebb, mint a pályája során bármikor. 

A Libri Kiadó csoport gyártási vezetője, Kállai Dávid azzal egészítette ki az igazgató mondandóját, hogy a kialakult helyzetben leginkább a keménytáblás könyvek kötészeti lemeze és az ofszet papír számít elsősorban hiánycikknek. Hozzátette: a nagy mennyiségben használt famentes ofszet, illetve a volumenizált könyvnyomó papírok jelentik a legnagyobb problémát, de a kartonált könyveikhez használt borítóanyagból is egyre jobban fogynak a készletek. 

Kérdéseinkkel felkerestük az Európa Kiadót is, akik válaszukban kijelentették: az idei könyveik időben, a karácsonyi szezon kezdete előtt nyomdába tudtak kerülni, így jelenleg nem számítanak csúszásra, mivel jó előre leadták a pontos megrendeléseinket.

Hasonlóan nyilatkozott megkeresésünkre az Agave Könyvek kiadóvezetője is. Velkei Zoltán lapunknak elmondta, a nyomdák már júliusban jelezték, hogy amennyiben szeretnék elkerülni a csúszásokat az ünnepi szezonra tervezett könyvek esetében, akkor előre kössék le a papírt, és egyeztessenek a nyomdával.

A gyártási idő növekedésével kapcsolatosan elmondta, a puhafedeles kötetek nyomtatása – amely korábban 2-3 hetet vett igénybe – jelenleg 5-6 hétig is eltarthat, jövő tavaszra pedig akár 8-12 hétre is nőhet ez az idő. 

Hozzátette: tényleg jóval hamarabb meg kell rendelni mindent, de a felkészült kiadók meg fognak tudni ezzel a helyzettel birkózni. Azt egyelőre nem tudták megmondani a szereplők, hogy a kialakult helyzet mikorra rendeződhet. Velkei szerint amikor az első figyelmeztetések érkeztek a nyomdáktól, a legtöbb piaci szereplő még elég negatívan értékelte a helyzetet: többen azt mondták, a hiány nem fog megoldódni rövid időn belül. „Most azonban már vannak optimistább kijelentések is, melyek szerint jövő őszre már rendeződhet a helyzet” – mondta.

Várható-e drágulás?

Kérdésünkre, miszerint várható-e a papírhiány miatt azonnali drágulás a könyvpiacon, a legtöbb szereplő nemmel válaszolt. Az Európa Kiadó szerint egy könyvkiadó – hasonlóan a többi, nem elsődleges fogyasztási cikket előállító céghez – csak a lehető legutolsó pillanatban emel árat, ugyanis figyelembe kell venniük a kultúrafogyasztók anyagi lehetőségeit. Az Agave Könyvek kiadóvezetője hasonlóan nyilatkozott. Elmondása szerint az elmúlt években a nyomdák többször is emeltek már árat, ők azonban ennek ellenére kitartottak: nem nőttek a fogyasztói áraik, és most sem terveznek emelést.

A Libri Kiadói Csoport ezzel szemben azt mondta, a könyvárak kialakításakor muszáj figyelembe venniük a gyártási költségeket, így ha a technológia vagy az alapanyag drágul, akkor az hatással lesz a fogyasztói árra is. „Mindezekkel együtt igyekszünk megfontoltan, mindent számba véve dönteni a könyveink árának szükséges emeléséről” – olvasható a válaszlevélben.

(Kiemelt képünk illusztráció: A debreceni Alföldi Nyomda egy munkatársa egy könyv elkészült ívét nézi 2017. június 2-án. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.