A gyermekgyógyászok szerint a gyerekeket is tesztelni kell

A szakszerű mintavétel nem terheli meg a gyerekeket és csecsemőket, viszont a tesztek segítségével többet megtudhatunk a gyermekkori fertőzés sajátosságairól, és köztük zajló vírusterjedés dinamikájáról.

2021. március 8., 14:34

Szerző:

A gyermekeket is tesztelni kell, ha felmerül a koronavírus-fertőzés lehetősége, a fertőzött gyerekek azonosítása ugyanis elengedhetetlen a vírus terjedésének megfékezéséhez - olvasható a magyarországi alapellátó gyermekgyógyász szakmai szervezetek közös állásfoglalásában, amelyet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének honlapján tettek közzé.

A közlemény arra is kitér, a kisgyermekeknél a koronavírus-fertőzés gyakran nagyon enyhe tünetekkel jár vagy akár tünetmentes is lehet, ezért a pozitív teszteredmény utáni kontaktkutatás csökkentheti a járvány terjedését. A beteg gyermek és a szülők karanténba helyezését ugyanis teszt nélkül sokszor nehéz elérni - fűzték hozzá.

Hangsúlyozták, hogy a gyerekek tesztelése a fertőzés szövődményeinek - például fejfájás, fáradékonyság, ritmuszavarok, szívizomgyulladás - felismeréséhez is fontos. Mivel a fertőzés után a sportoláshoz visszatérésnek szigorú szabályai vannak a késői károsodások elkerüléséért, ezért „nagyon nem mindegy”, hogy a gyermek influenzás vagy koronavírus-fertőzött volt.

Az állásfoglalást aláírta Altorjai Péter, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának alapellátási főtitkárhelyettese, Erlaky Hajna, a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társaságának elnöke, Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Kovács Ákos, a Magyar Gyermekorvosok Társasága házi gyermekorvosi szekciójának elnöke, Kovács Tamás, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Gyermek-alapellátási Tagozatának vezetője és Mészner Zsófia, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Alapellátási Igazgatóságának főigazgatója.

(Kiemelt képünk illusztráció: Hőkamera méri egy diák testhőmérsékletét egy budapesti iskolában 2020. szeptember 28-án. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)