„A Fidesz sajtóosztálya üzemel a közmédia helyén ma Magyarországon"

2018. december 20., 13:29

Szerző:

– A médiára az Európai Unióban súlyos versenyjogi és egyéb szabályok vonatkoznak – közölte élő bejelentkezésében Jávor Benedek. A Párbeszéd európai parlamenti képviselője szerint a magyar közszolgálatinak csúfolt, valójában pártmédia egyértelműen sérti a piacra, a tisztességes versenyre és a közszolgálatiságra vonatkozó uniós irányelveket.

Jávor arról beszélt, „a Fidesz sajtóosztálya üzemel a közmédia helyén ma Magyarországon", ami EU-s jogot sértő volt már azelőtt is, hogy erőszakot, hivatalos személy elleni erőszakot alkalmaztak az MTVA biztonsági őrei független és ellenzéki parlamenti képviselőkkel szemben. Jávor már két éve bejelentést tett a magyar állami média súlyos jogsértései, a rendszer egypárti kiszolgáltatottsága, s a magyar választópolgárok sokszínűségének, tisztességes tájékoztatásának sérelme miatt az Európai Bizottságnál.

A vizsgálat azóta is húzódik, holott Jávor panasza világosan bemutatta, hogy az állami média finanszírozása Magyarországon ellentétes az uniós szerződésekkel és a vonatkozó joganyaggal, hiszen nem biztosítja a tisztességes versenyt, ahogyan az objektív tájékoztatást sem.

– A napokban bemutatott újabb mélypont után itt az ideje, hogy a vizsgálat nyomán eljárás induljon – követelte Jávor, aki szerint nem elég, ha az Európai Bizottság csendben vizsgálódik, kötelezettségszegési eljárást kell indítaniuk a magyar közmédia szabálytalan, törvénytelen, s az uniós alapértékekkel totálisan ellentétes működése miatt.

– Ha az Európai Unió nem képes tenni ebben az ügyben, akkor azzal gyakorlatilag a magyar sajtószabadság koporsójába ver be újabb szöget, s szembeköpi az európai közösség értékeit. Magyarországon nincs olyan intézmény, amely ezt megtenné, ezért az Európai Unión a sor, hogy fellépjen a magyar, azaz uniós adófizetők adóforintjainak védelmében, valamint a polgárok tisztességes tájékozódáshoz, valamint információhoz jutáshoz való jogai érdekében – mondta Jávor. – Ha ezt az EU nem képes megtenni, azzal a saját alapértékeit tiporja sárba, s hagyja, hogy az Orbán-kormány és a Fidesz pártsajtóközpontként működő állami média továbbra is évi 80-100 milliárd forinttal károsítsa meg az állampolgárokat – tette hozzá.