„A 14 éves marad itthon, a 16 éves vonul a tanárokkal" - milyen lesz a jövő heti pedagógussztrájk?

Nem mindenhol van tájékoztatás.

2022. március 12., 08:14

Szerző:

A tanárok, szülők és gyerekek többsége úgy indul neki a hosszú hétvégének, hogy azt sem tudja, mi lesz szerdán, március 16-án, amikor elvileg visszatérnek az iskolába. A pedagógus szakszervezetek sztrájkot hirdettek, amelynek dátumát már két hónapja lehet tudni. Az intézményvezetők egy része, mintha meg se hallaná a szakszervezet hangját, van, ahol félnek a szakszervezetek is, és van ahol három napig nem mennek iskolába  a gyerekek. Ez utóbbi csakis ott lehetséges, ahol a szülők is támogatják a sztrájkot, és vállalják, hogy otthon tartják gyerekeiket.

Íme néhány példa a hiányos tájékoztatásról:

„Igen! Visszafogott, támadhatatlan, de teljes infós emailt mindkét suliból. A 14 éves marad itthon, a 16 éves vonul a tanárokkal. Az egyetemen nincs sztrájk.
Igen a sztrájkbizottság elnökétől. 16 és 18 között a gyerekek nagy része otthon marad igazgatói kísérővel.
Részleges infó jött,majd állítólag ma kapunk valamit bővebben,de jót mosolyogtam a megfogalmazáson: "A pedagógusok egy része a polgári engedetlenség eszközével fog élni ezen a napon."
Istenem,csak tanítanának már végre egyesek ... (mindig tisztelet a kivételnek).
Nem gondolnám, hogy az iskolák hibája lenne. A baj az, h nincs egységes terv, senki nem tudja, hogy mit, hogyan csináljon.
Igen, igen; jövő héten 3 napig nálam lesz az unokám a sztrájk idején!"

Közben tiltakozást szerveztek a szakszervezetek mához egy hétre, vagyis március 19-re. 

„Együtt erősek vagyunk – csak együtt vagyunk erősek! Sztrájkolók! Támogatók! Szülők! Diákok! Mindenki, akinek érdeke egy sikeres, boldog, képzett, önálló gondolkodásra képes ország!

Gyertek mindannyian a Parlament elé március 19-én szombaton 15:00 órára, egy nagy kockásinges találkozóra!

Mutassuk meg, hogy vagyunk elegen, akiknek fontos Magyarország jövője, az oktatás megmentése! Mutassuk meg, hogy akarjuk, követeljük a modern, hatékony állami oktatást, ahol mindenkinek van esélye!

Mutassuk meg, hogy nem tűrjük tovább a kiszolgáltatottságot, az alávetettséget! Mutassuk meg, hogy nem tűrjük tovább a megalázó béreket, a gyalázatos munkakörülményeket, az elvárt megalázkodást!

Mutassuk meg, hogy sokan vagyunk!

Követeljünk együtt egy hatékony, modern, gyermekközpontú magyar oktatást, ahol elhivatott, jól képzett szakemberek emberi körülmények között képezhetik a jövő generációját!

A SZTRÁJK ALAPJOG!"

A szülők is segítenek a pedagógusoknak. A Szülői hang azt kéri, ahol sztrájk van, ott lehetőség szerint ne vigyék iskolába, óvodába a gyermeket.

Azt írják: a most zajló háború borzalmai mindenkit arra figyelmeztetnek: közösen kell tennünk egy jobb, emberségesebb világért. A felnőtt társadalom felelőssége, hogy megteremtse a béke és a fenntartható fejlődés feltételeit!

„Csak a mindenki számára elérhető minőségi oktatás hozhatja el a vágyott békét és haladást. Egy jó oktatási rendszer feladatai közé tartozik, hogy a gyerekek megismerjék a világot, megtanulják a problémamegoldás és együttműködés módjait, jól kommunikáljanak és kezelni tudják a konfliktusokat, ki tudják bontakoztatni tehetségüket, kapcsolatba léphessenek a művészetekkel, elsajátítsák a másokkal való együttérzés képességét és nyitottak legyenek a másfajta kultúrák és gondolkodásmódok felé. Az önállóságra és a kritikus gondolkodásra képes gyerekek ugyanazt a kérdést sokféle szemszögből tudják megvizsgálni és megvitatni, egy demokráciára nevelt generáció elkerülheti, hogy áldozatul essen a háborús uszításnak, és a mostaninál fejlettebb, megértőbb és békés társadalmat tud építeni".

Közben iInterjút adott a Telexnek a március 16-i pedagógussztrájkkal kapcsolatban Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányának tagja. Az előkészületekről elmondták: legalább akkora részvételre számítanak a következő sztrájkon, mint január 31-én, de nem lehet megjósolni a létszámot, mert jogsértő eszközökkel próbálják akadályozni a részvételt. Mint ismert, 

a mostani sztrájk abban különbözik a januáritól, hogy határozatlan idejű lesz.

A két szakszervezet elnöke elmondta, több jogsértés is történt az utóbbi időben az iskolákban. Gosztonyi szerint Kisfaludy László, köznevelésért felelős helyettes államtitkárnak az iskolaigazgatóknak írt levelében semmi joga nem volt azt kérni az intézményvezetőktől, hogy meghatározott időre küldjék el a sztrájkban résztvevő tanárok névsorát. Nagy Erzsébet szerint a mostani bérükkel is megfenyegették a pedagógusokat, voltak, akiknek azt mondták, ha sztrájkolnak, aznapra nem kapnak fizetést, de a társadalombiztosításuk is szünetelni fog.

Nagy Erzsébet úgy véli, azzal, hogy előre kérik a résztvevők névsorát, megfélemlítik a tanárokat, mert utána elkezdődik a lebeszélés, a fenyegetőzés. Hozzátette, a tankerületi központoktól jönnek ezek az utasítások, amiket az igazgatók továbbítanak. A szakszervezetek azonban gyűjtik azokat az eseteket, amikor a tankerületek, intézmények vezetői írásban is megfenyegetik az alkalmazottakat. Amennyiben úgy ítélik meg, meg fogják tenni a megfelelő jogi lépéseket is az ügyben.

Gosztonyi a Telexnek a bérrendezést illetően elmondta: amennyiben március 16-ig lesznek konkrét ajánlatok és tárgyalás, visszalépnek a sztrájktól. A lap azt is szerette volna megtudni, milyen eredménnyel lennének elégedettek a szakszervezetek. Nagy azt mondta, hogy a követeléseik kikényszerítése a cél, és nem fogják abbahagyni a sztrájkot, amíg ez nem teljesül. Gosztonyi szerint eredményes lehet a sztrájk, ha jól sül el, de ha nem így alakul, akkor sem fogják annyiban hagyni a tiltakozást.

Közben a Civil Közoktatási Platform közzétette a polgri engedetlenségi akció eddigi adatait. Összesítésük szerint minimum 320 intézmény legalább 6300 pedagógusa vett részt a február 14-én kezdődött polgári engedetlenségi mozgalomban. Mint írják:

az állami gimnáziumok mintegy fele bekapcsolódott az akcióba, de egyházi és alapítványi iskolák, általános iskolák, óvodák és szakképző intézmények is voltak a résztvevők között.

(Kiemelt kép: A Szent László Gimnázium a pedagógussztrájk napján. Fotó: Márványi Dóra) 

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.