50-70 oktatót küldenek el az ELTE-ről, az Oktatói Hálózat szerint a leépítés indokolatlan és káros

2019. január 21., 10:29

Szerző:

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2019-es költségvetése értelmében a Bölcsészettudományi és a Természettudományi Karnak a felhalmozott hiányuk miatt karonként 250 millió forint megtakarítást kell végrehajtania többek között létszámleépítéssel – mondta a Magyar Időknek még decemberben Sonkoly Gábor, az ELTE BTK dékánja.  Az Oktatói Hálózat most a Facebook-jegyzetben azt írja, hogy megkezdődött a leépítés a két karon, oktatóinak száma várhatóan összesen 50-70 fővel csökken.

 

A szervezet úgy tudja nyugdíjazással, vagy teljesítménykövetelmények alapján fogják elbocsátani az embereket.

Az Oktatói Hálózat a közleményében hangsúlyozza, hogy a létszámleépítés indokolatlan és káros, több tanszék és képzési program felszámolásához vezet, az alulfizetett és túlterhelt oktatók megtizedelése pedig nemcsak nem méltányos, de nem is hatékony megoldás az egyetem problémáira, ez ugyanis csak megnöveli a maradó oktatók amúgy is megemelkedett oktatási terhelését, és gyengébb oktatói és kutatói teljesítményt eredményez, rontja az oktatás minőségét.

A kormányzattól a felsőoktatás finanszírozási rendszerének újragondolását követelik szakértők bevonásával és az érintettekkel történő érdemi egyeztetésekkel, valamint azt, hogy azonnali lépésként hozzák előre a 2019 őszére tervezett képzési normatíva-emelést.

Sinkoly Gábor még decemberben azt mondta, az ELTE egészének nincs hiánya, de a BTK és a TTK főleg alapkutatást végez, amely a világon sehol nem rentábilis. A dékán hozzátette: az oktatási államtitkársággal rendszeresen tudtak egyeztetni erről a kérdésről, egyetértenek abban, hogy meg kell tartani az ország első karának minőségi oktatói állományát. 

 

 

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

2022. december 7., 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.