50-70 oktatót küldenek el az ELTE-ről, az Oktatói Hálózat szerint a leépítés indokolatlan és káros

2019. január 21., 10:29

Szerző:

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2019-es költségvetése értelmében a Bölcsészettudományi és a Természettudományi Karnak a felhalmozott hiányuk miatt karonként 250 millió forint megtakarítást kell végrehajtania többek között létszámleépítéssel – mondta a Magyar Időknek még decemberben Sonkoly Gábor, az ELTE BTK dékánja.  Az Oktatói Hálózat most a Facebook-jegyzetben azt írja, hogy megkezdődött a leépítés a két karon, oktatóinak száma várhatóan összesen 50-70 fővel csökken.

 

A szervezet úgy tudja nyugdíjazással, vagy teljesítménykövetelmények alapján fogják elbocsátani az embereket.

Az Oktatói Hálózat a közleményében hangsúlyozza, hogy a létszámleépítés indokolatlan és káros, több tanszék és képzési program felszámolásához vezet, az alulfizetett és túlterhelt oktatók megtizedelése pedig nemcsak nem méltányos, de nem is hatékony megoldás az egyetem problémáira, ez ugyanis csak megnöveli a maradó oktatók amúgy is megemelkedett oktatási terhelését, és gyengébb oktatói és kutatói teljesítményt eredményez, rontja az oktatás minőségét.

A kormányzattól a felsőoktatás finanszírozási rendszerének újragondolását követelik szakértők bevonásával és az érintettekkel történő érdemi egyeztetésekkel, valamint azt, hogy azonnali lépésként hozzák előre a 2019 őszére tervezett képzési normatíva-emelést.

Sinkoly Gábor még decemberben azt mondta, az ELTE egészének nincs hiánya, de a BTK és a TTK főleg alapkutatást végez, amely a világon sehol nem rentábilis. A dékán hozzátette: az oktatási államtitkársággal rendszeresen tudtak egyeztetni erről a kérdésről, egyetértenek abban, hogy meg kell tartani az ország első karának minőségi oktatói állományát. 

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.