Elérte a kormány: Kikerült a 3-as metró az uniós szankciók alól

A tizenegyedik, Oroszország elleni szankciós határozat még nem nyilvános, de sajtóértesülés szerint a kormány elérte, hogy a 3-as metró orosz szerelvényeinek karbantartását végző a Metrovagonmas orosz vállalat továbbra is dolgozhasson a hazai szerelvények karbantartásán.

2023. június 23., 11:17

Szerző:

A Válasz Online brüsszeli forrásoktól úgy értesült, hogy a magyar kormánynak sikerült kiharcolnia, hogy a 3-as metró orosz szerelvényeinek karbantartását a Metrovagonmas orosz vállalat továbbra is elvégezheti és ehhez nagy értékű eszközöket exportálhat Magyarországra – közölték a portál Facebook-oldalán.

A hírportál emlékeztet arra, hogy hiába vállaltak harminc év garanciát az oroszok a 3-as metró szerelvényeire, ennek érvényesítését a háború után meghozott szankciók blokkolták. Ezt most a hírek szerint sikerült érvényteleníteni.

Mint írják: előzőleg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több okot említett, ami miatt a magyar kormány nem akarja szavazni a 11. uniós szankciós csomagot és ahhoz sem akar hozzájárulni, hogy az Európai Békekeretből újabb félmilliárd eurót fizessenek ki az ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására. A leghangsúlyosabb érv az volt, hogy az ukrán vezetés rátette az OTP-t a „háború nemzetközi szponzorainak” listájára.

Szerdán azonban mégis megszületett a megállapodás a 11. uniós szankciós csomagról és azt a magyar kormány annak ellenére sem vétózta meg, hogy az OTP-t az ukrán korrupcióellenes hatóság nem vette le a listáról.

A hírportál ugyanakkor úgy tudja, a magyar kormány jelezte, hogy az 500 millió eurós fegyvervásárlási támogatást továbbra sem engedi át, amíg az OTP a listán marad.

(Kiemelt kép: egy felújított metrókocsi belső tere az M3-as metróvonalon. MTVA/Bizományosi: Róka László)