233 háziorvos szüntette meg a praxisát tavaly

A Háziorvosok Online Szervezetének alapítója szerint le kellene választani az alapellátásról a sürgősségi ellátást.

2021. június 23., 10:15

Szerző:

A betöltetlen háziorvosi praxisok régre visszanyúló problémát jelentenek itthon, ráadásul az elmúlt évben 233 háziorvos szüntette meg a praxisát – mondta az ATV Startban Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

Az aggasztó adatok összefügghetnek a járvány időszakában tapasztalható nehézségekkel, például az adminisztratív terhekkel, de az orvosok valószínűleg mentálisan is jobban el vannak fáradva az előző évekhez képest.

Szerinte az alapellátás akkor tud valóban fejlődni, ha abban az orvosoknak van ideje és lehetősége a prevencióval foglalkozni, ehhez viszont az kell, hogy a sürgősségi ellátás teljesen leváljon róla. Azt is fontosnak tartja, hogy az előjegyzés rendszere megmaradjon, mert a minőségi háziorvosi munka a tervezhetőségre is épül. Hozzátette, Hajdú-Bihar megyében hamarosan indul egy modellprogram, amelyben térinformatikusok fogják meghatározni az optimális üzemet. Amennyiben beválik a tesztelés, a módszert máshol is lehet majd alkalmazni. 

Megjegyezte, a kontrollált rendelés nem jelenti azt, hogy az akut betegséggel küzdők nem kapnak megfelelő ellátást, kivéve a légúti panaszokban szenvedők, náluk ugyanis a koronavírus-járvány veszélyei miatt továbbra is indokolt a telefonos ellátás.

(Kiemelt kép I Fotó: MTI | Mészáros János)

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.