12 nap alatt 50 ezer aláírás gyűlt össze az Európai Ügyészséghez csatlakozás érdekében

2018. október 16., 17:27

Szerző:

Hadházy Ákos volt LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő szeptember 20-án kezdte gyűjteni az aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, 12 nappal később már 50 ezer aláírás gyűlt össze – tudta meg az Átlátszó a politikustól.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Az Európai Ügyészséghez, amely az uniós támogatások elköltése körüli törvénysértések feltárására szakosodott összeurópai bűnüldöző szervezet lesz, és az EU csalás elleni (OLAF) és ügyészségi együttműködési (Eurojust) szerveit fogja kiegészíteni. Ezek ugyanis nem jogosultak egyedi büntetőügyekben nyomozások vagy vádhatósági eljárások lefolytatására, azok tagállami hatáskörbe tartoznak.

Az Európai Ügyészség feladata az, hogy nyomozzon, emeljen vádat az uniós költségvetés sérelmére elkövetett csalások és más, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények ügyében. A szervezet 2020-ban áll fel, de a most csatlakozó országokban már a csatlakozás bejelentésének pillanatától elkövetett ügyekben nyomozhat majd az új, nemzetközi ügyészség. 

Az unió 28 tagállama közül 22 csatlakozott már.

A magyar kormány úgy döntött, nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Legutóbb azzal indokolta a döntést a Fidesz, hogy a csatlakozás nem nemzeti érdek, és Brüsszel nemzeti hatáskörbe beavatkozása a nemzeti szuverenitást sérti.

Hadházy szerint azonban az uniós ellenőrzés képes lenne megakadályozni, hogy a Fidesz ellopja a Brüsszelből érkező pénzeket, Polt Péter legfőbb ügyész ugyanis rendre blokkolja a hatalmi szférát érintő bűncselekmények felderítését. Ezért kezdett aláírásgyűjtésbe, amelyhez időközben csatlakozott az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum is.

2024. április 28., 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.