Hogyan válasszuk ki a számunkra ideális mosógépet?

A megfelelő mosógép kiválasztása érdekében alapos mérlegelésre lehet szükség. Mindenki törekszik a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező gép kiválasztására, ez azonban csak tudatos választással érhető el. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kiválasztással kapcsolatban.

2022. július 11., 09:47

Szerző:

A kiválasztás során elsőként a mosógép típusáról kell dönteni, hiszen ez elsősorban a rendelkezésre álló terület nagyságától függ. Kellően tágas fürdőszobák esetén érdemes hagyományos elöltöltős változat mellett dönteni, hiszen az ilyen készülékek jellemzően energiatakarékosak, hatékonyak és kedvező bekerülési költséggel rendelkeznek. Amennyiben helytakarékosságra van szükség, illetve minden négyzetcentiméter számít, az esetben a felültöltős gépek jelentik a tudatos választást. Ezek esetén nem kell az előrefelé nyíló ajtó helyigényével foglalkoznunk, ráadásul a készüléktestek is kisebbek. El kell mondani azonban, hogy a szerkezeti kialakításuk miatt kevésbé hatékonyak és energiatakarékosak, mint a hagyományos változatok. A két típus előnyös tulajdonságait igyekeznek ötvözni a keskeny elöltöltős mosógépek.

A kereskedelmi kínálat mindhárom típus esetében kifejezetten széles, sok gyártó kínálja a különböző termékeit. Magyarország legnagyobb forgalommal rendelkező webáruháza, az eMAG a cikk írása idején mintegy 600 mosógépet forgalmazott. Persze felvetődik a kérdés, hogy melyik gyártó terméke mellett érdemes dönteni.

Mindenki rendelkezik valamiféle tapasztalattal a különböző márkákkal kapcsolatban, ugyanakkor látni kell, senkinek sincs tapasztalata minden széleskörűen elterjedt márka több típusával, ráadásul jelentős átfedések jellemzik a piacot; egyes Bosch mosógépek szinte teljes egészében megegyeznek egyes Fagor és Whirlpool változatokkal, az AEG pedig Electrolux szakmai háttérrel rendelkezik. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a leginkább elterjedt márkák sorakoznak a szervizek raktárhelyiségeiben, holott a népszerűségük nem véletlen. A márkaválasztás során elsősorban arra érdemes figyelmet fordítani, hogy a kiszemelt gép kiterjedt szervizhálózattal, pótalkatrészellátással és garanciális háttérrel rendelkező gyártótól származzon.

Ne feledkezzünk meg az olyan tulajdonságokról sem, mint a dobkapacitás. Egyáltalán nem biztos, hogy érdemes nagy dobbal rendelkező változat mellett döntenünk. Az általános javaslat szerint egyszemélyes használatra 4-5 kg, pároknak 6-7 kg, családoknak 7 kg feletti kapacitás lehet észszerű választás. Persze a ruhák koszolódása felülírhatja az ilyen általános javaslatokat.

Érdemes néhány szót ejteni a zajszintről is. Ennek a kérdésnek abban az esetben van nagyobb jelentősége, amikor a készüléket nyitott élettérben kényszerülünk elhelyezni. A garzonlakásokban gyakran előfordul ilyen helyzet. Ilyenkor jó szolgálatot tesznek a különböző zajcsökkentő betétek és tömítések. Érdemes tudni, hogy ma már ilyen megoldások is rendelkezésre állnak.

Ne feledkezzünk meg a rendelkezésre álló programokról sem. Az általánosan ismert funkciók az összes ismert gyártó esetén rendelkezésre állnak, ugyanakkor az egyéni igényeink odafigyelést követelnek meg. Ha antibakteriális mosásra van szükségünk, válasszunk olyan készüléket, ami képes erre!

Némi odafigyeléssel könnyedén megtalálhatjuk azt a mosógépet, ami maradéktalanul kiszolgálja az igényeinket.

(x)