Lencsefőzelék: a főzelékek királynője

A főzelék szinte bármiből készülhet, például borsóból, burgonyából, spenótból, tökből, zöldbabból, babból, káposztából, kelkáposztából, lencséből, sárgaborsóból, vagy ritkábban brokkoliból, karfiolból, kukoricából. Fasírozottal, sült vagy rántott húsokkal, sült kolbásszal, virslivel, tükörtojással, rántott sajttal, esetleg egyéb feltéttel tálalják.

2024. február 20., 09:09

Szerző:

Azon túl, hogy nagyon finomak, gyorsan elkészülnek,  teljes értékű táplálkozásban fontos szerepet játszanak a főzelékek, mert bizotsítják a növényi és az állati eredetű nyersanyagok megfelelő arányát. Ennélfogva a főzelékek nagyon fontos szerepet töltenek be a korszerű, egészséges, étrend összeállításában, mivel előnyösen egészítik ki a húsból vagy tojásból készült ételeket. Mind közül a lencsefőzelék a legtáplálóbb, nem hiába kötődik hozzá számos szokás és babona.Ha kiadós ebédet szeretnék fillérekből, akkor keressük elő a lencsefőzelék receptet!

A lencsefőzelék nem csak újévkor finom

Hozzávalók

5 dkg lencse
1 db vöröshagyma
1 ek napraforgó olaj
1 tk fűszerpaprika
1 l víz
2 db babérlevél

2 dl tejföl
1 ek liszt
1 ek mustár
1 db citrom leve
1 tk cukor

A lencsefőzelék elkészítéséhez a lencsét kiválogatjuk, megmossuk, és 1-2 órára beáztatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, meghintjük pirospaprikával, és felöntjük vízzel vagy ha van, füstölt hús főzőlével. Ha vöröslencsét használunk, azt elég megmosni, nem kell beáztatni.


Ezután hozzáadjuk a leszűrt lencsét. Hozzáadunk még annyi vizet, hogy bőven ellepje. Beletesszük a babérleveleket, és ha szükséges, megsózzuk. (Ha füstölt lével öntjük fel, akkor vigyázzunk, mert a lé már sós.) Ezután közepes tűzön puhára főzzük.


A tejfölt simára keverjük a liszttel és egy kevés forró vízzel, vagy ha elég lé van a lencsén, akkor néhány kanállal kiveszünk belőle, és összekeverjük a lisztes tejföllel. Ezzel behabarjuk a főzeléket, majd ízesítjük a mustárral, citromlével és cukorral, majd jól összeforraljuk. A babérleveleket kidobjuk. Füstölt csülök szelettel, puha kenyérrel tálaljuk.

Miért érdemes megkóstolni a vöröslencsét?

 

 

 
A vöröslencse hatalmas népszerűségnek örvend az utóbbi időben, nem véletlenül: ugyanolyan egészséges, mint a többi hüvelyes, viszont áztatás nélkül, negyedórán belül puhára fő. A vöröslencse titka abban rejlik, hogy hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjától, ezért valamennyivel alacsonyabb a rosttartalma, mint a többi hüvelyesnek, viszont könnyebb megemészteni is. Mivel nincs rajta a héja, gyorsabban fő meg, nem kell áztatni.

A többi hüvelyeshez hasonlóan a vöröslencse is gazdag fehérjében, egy csészényiben nagyjából 17.8 gramm fehérje található, amely a napi szükséglet majdnem felét fedezi. Emellett tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, kiváló vas-, magnézium-, kálium-, kalcium-, foszfor- és cinkforrás, a B-vitamin-csoport számos tagját tartalmazza. Egy csésze vöröslencse 6.6 milligramm vasat tartalmaz, ez fedezi a férfiak napi szükségletének 80, a nőknek pedig 40%-át. Ha sok vasban gazdag ételt fogyasztasz, az energiaszinted is jobb lesz, a vas csökkenti a fáradtságot, segíti a koncentrálást.

Nem puffaszt, fogyaszt és a bőrnek is jót tesz

Egy tányér vöröslencse akár a napi folsavigényedet is fedezi - a folsav részt vesz a vérképzésben, javítja az anyagcserét is, ráadásul elősegíti egyes vitaminok felszívódását. A vöröslencse magnéziumtartalma is kiemelkedő, amely szinten tartja a vérnyomást, így segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.A vöröslencse olyan esszenciális zsírsavat is tartalmaz, mint az omega-6 zsírsav, illetve antioxidánsokban is gazdag, így egyrészt erősíti az immunrendszert, másrészt sokat tesz a bőr és a haj egészségéért is.

A vöröslencse lassan felszívódó szénhidrát, így anélkül telít el, hogy hirtelen megdobná a vércukorszintet. Azt azonban érdemes tudni, hogy egy csésze főtt vöröslencsében 3.6 gramm cukor található, így ha nem is jelentős mértékben, de hatással lehet a vércukorszintre.

Mivel nincs rajta a héja, könnyű megemészteni, nem puffaszt, nem idéz elő hasi görcsöket.Fogyókúra idején különösen ajánlott a fogyasztása, rosttartalma miatt eltelít, miközben fehérjében gazdag.

Emésztési problémákkal, magas koleszterinnel küzdőknek is érdemes beépíteniük az étrendjükbe, ugyanis hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez, javítja a bélműködést, salaktalanít, a káros anyagokat kitisztítja a bélrendszerből.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

2024. szeptember 20., 11:49

Nem minden sajtnak ehető a külső rétege, mert műanyag, viasz vagy más, nem ehető bevonat védi a környezeti hatásoktól. Ám az ehető rétegekkel is csínján kell bánni, mert azok a környezeti mikroszennyeződések miatt rejthetnek veszélyt magukban. A sajtevés veszélyei néhány egyszerű szabály betartásával azonban sikerrel mérsékelhetők.