Fellélegezhetnek az allergiások? Új védekezési módszert jelentettek be

A parlagfű az új biológiai védekezés miatt sem fog teljesen eltűnni, ám ha beválik, csökkenhet a belföldi pollenterhelés. 

2021. augusztus 19., 08:42

Szerző:

A magyar kutatók új biológiai védekezéssel kísérleteznek a parlagfű ellen, a parlagfű-olajosbogár a várakozásuk szerint hatékonyan ritkíthatja a gyomnövényt – jelentették be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint az Eötvös Loránd Kutató Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK Növi) sajtótájékoztatóján Budapesten, írja az Infostart.

Kontschán Jenő, az ATK Növi igazgatója szerint a parlagfű-olajosbogarakat mesterségesen felszaporítva lehetne kihelyezni néhány éven belül. Hozzátette: a fajt jelenleg laboratóriumi körülmények között vizsgálják, jövőre pedig befejeződhet a vadon élő belföldi állományok felderítése. A Nébih növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója kifejtette, hogy a parlagfű elleni védekezésben sok más ország is érdekelt. Jordán László abban bízik, hogy a parlagfű-olajosbogár oda is eljut, ahová a hatósági ellenőrzés nem, így a gyomnövények eddig ismeretlen élőhelyeit is elérhetik.

A szakértők ismertették, hogy korábban a parlagfű-olajosbogarat mediterrán éghajlaton, a magyar határtól legalább 100 kilométerre élő fajként tartották nyilván. A fajt először tavaly észlelték Magyarországon. Az együttműködő intézmények képviselői hangsúlyozták, hogy a parlagfű az új módszerrel sem fog eltűnni, ám ha beválik, azzal csökkenhet a belföldi pollenterhelés.

(Kiemelt kép: Parlagfűvel szennyezett területeket derítenek fel helikopterrel Győr-Moson-Sopron megyében 2014. augusztus 25-én. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)