Vádemelési vizsgálat indul Joe Biden ellen

Az Egyesült Államok Képviselőháza megszavazta a Joe Biden elnök elleni vádemelési vizsgálat hivatalossá tételét, ami nagyban befolyásolja a 2024-es választásokat. 

2023. december 14., 12:30

Szerző:

Az amerikai alsóház megszavazta a demokrata Joe Biden elnök elmozdítására irányuló vádemelési vizsgálat megindítását. A kongresszus alsóháza 221-212 arányban hagyta jóvá a határozatot. A republikánusok szerint a bizonyítékok gyűjtésére és a jogi követelések érvényesítésére szolgál a most elfogadott határozat. A képviselőház három republikánus vezetésű bizottsága vesztegetéssel és korrupcióval vádolja Bident – írja a BBC. A vizsgálat komoly fejfájást okozhat az elnöknek, mert 2024-ben választások lesznek és a vizsgálat miatt a szenátus felmentheti az elnököt.

Kevin McCarthy volt házelnök szeptemberben indította el a vizsgálatot, azzal a céllal, hogy kivizsgálják azt, Biden közvetlenül hasznot húzott-e fia, Hunter Biden külföldi üzleti ügyeiből. McCarthy szerint a bizottság vizsgálata a „korrupció kultúráját” tárta fel a Biden család körül. A republikánusok ugyanakkor eddig semmiféle bizonyítékot nem hoztak nyilvánosságra a vádjaikkal kapcsolatban, Biden szerint ellenfelei hazugságokkal támadják. A vizsgálat engedélyezése nem azonos a vádemelés megszavazásával, de növeli annak valószínűségét, hogy a képviselőház végül megpróbálja Bident vád alá helyezni. Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke nyilatkozatában azt mondta, nem fogják előre megítélni a vizsgálat eredményét, de „a bizonyítékokat lehetetlen figyelmen kívül hagyni” – írja a Telex

  „Ahelyett, hogy a sürgős tennivalókkal foglalkoznának, úgy döntenek, hogy az időt erre az alaptalan politikai mutatványra vesztegetik, amelyről még maguk a republikánusok is elismerik, hogy nem támasztják alá tények” – mondta Joe Biden a döntés után.

A republikánusok eddig egy meghallgatást tartottak a vizsgálathoz kapcsolódóan, amelyen a – republikánusok által felkért – két szakértő tanú azt mondta, nincs elég bizonyíték az elnök felelősségre vonásához. A republikánusok azonban úgy vélik, a Biden család és üzleti partnerei 2014 és 2019 között több mint 24 millió dollárt kaptak Kínából, Kazahsztánból, Romániából, Oroszországból és Ukrajnából, és szerintük hatalommal való visszaélés gyanúja merülhetett fel, Joe Biden befolyását használhatták fia ügyleteinél.

Az elnök fia, Hunter Biden szerdán nem jelent meg a republikánus vezetésű vizsgálóbizottság előtt, de az amerikai Kongresszus épülete előtt tett nyilatkozatában védte apját, aki szerinte „nem volt pénzügyileg érintett” a szóban forgó ügyletekben, és közölte, nyilvános meghallgatáson hajlandó válaszolni a kérdésekre.

A 81 éves Joe Biden újraválasztásra készül, a 2024. novemberi amerikai elnökválasztáson valószínűleg a 77 éves, bírósági ügyek során vád alá helyezett Donald Trump volt elnök lesz a republikánus kihívója.

(Kiemelt képünkön: Joe Biden elnök. Hivatalos fehér házi fotó: Lawrence Jackson)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.