Sulyok Tamás államfő az otthonában látogatta meg Karsai Dánielt

Meglátogatta az ALS nevű halálos betegségben szenvedő, az eutanáziáért küzdő Karsai Dánielt otthonában Sulyok Tamás köztársasági elnök szerdán délelőtt.

2024. május 22., 16:45

Szerző:

Meglátogatta az eutanáziáért küzdő Karsai Dánielt otthonában Sulyok Tamás köztársasági elnök szerdán délelőtt. A találkozó tényét megerősítette a Magyar Hangnak Karsai ápolója, Márkovics Ákos, aki maga is jelen volt az eseményen.

„Több mint félórás beszélgetés volt Dani és a köztársasági elnök között, amely meghitt és jó hangulatban telt. Az államfő biztosította őt arról, hogy emberileg mellette áll” – mondta el.

Sulyok Tamás arról is beszélt, hogy Karsai Dánielnek a kegyelemi jogkörről szóló kérvényét is mérlegelni fogja, és erről a közeljövőben írásos választ ad.

„Dani nagyon örült a találkozásnak, megtisztelőnek tartotta, hogy az államfő otthonában látogatta meg, aki ráadásul egy régi ismerőse üdvözletét is átadta” – tette hozzá Márkovics Ákos.

Karsai Dániel korábban levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz

Amint arról a 168.hu is beszámolt, Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.

Karsai Dániel levelében felidézte, hogy idén január 15-én személyesen volt alkalma felvetni Novák Katalin köztársasági elnök asszonynak a kegyelmi jogkör gyakorlására vonatkozó javaslatát. Örömömére szolgált, hogy Elnök Asszony részéről nyitottságot tapasztalt, ám az ismert közéleti események elsodorták az akkor ígéretesnek indult párbeszédet is.

„Az ügy azonban mit sem vesztett jelentőségéből, ezért azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy folytassuk ott a párbeszédet, ahol Novák Katalinnal kényszerűen abbahagytuk” – írta.


A volt alkotmányjogász hozzátette, javaslata január óta változatlan: azt kéri Sulyoktól, mint Magyarország köztársasági elnökétől, hogy tegyen nyilvános nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kegyelemben részesíti azokat a magyar állampolgárokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek, és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve.

„Annak érdekében, hogy az elnöki kegyelmet véletlenül se lehessen visszaélésszerűen alkalmazni, azt is javaslom, hogy állítson fel egy bizottságot, amely a kegyelmezési ügyekben segítené Önt az egyedi ügyek elbírálásában” – javasolta az alkotmányjogász.

Karsai az életvégi döntés ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordult, de nem tudni, mikor születhet döntés az ügyében.

(Kiemelt képünk forrása: Karsai Dániel nyilvános blogja a Facebookon.)

Nem csak nálunk volt dupla választás, de minden összevetésben a magyarok költötték a legtöbbet politikai kampányra január óta. A főpolgármester-jelöltek közül a végül visszalépő Szentkirályi Alexandra költötte a legtöbbet. Döbbenetes pénzt költöttek a pártok, vagyis inkább a kormánypártok az online kampány során. Az ellenzék a fasorban sincs.