Így védekezzen a darazsak ellen!

A darazsakkal nem árt tartani a tisztes távolságot, hiszen a kihúzható fullánkjukkal többször is tudnak szúrni. Tavasszal a királynő megkeresi az ideális helyet, hogy új fészket hozzon létre. De mit tehetünk, ha nem szeretnénk, hogy a darazsak ellepjék a házat?

2024. május 22., 16:29

Szerző:

 Legtöbb ember a szorgos méhekkel szemben a darazsakat kifejezetten károsnak tartja, hisz agresszív támadásaikkal megkeserítik a nyári szabad téri programokat. Pedig a darazsak is rendkívül hasznos munkát végeznek: egyrészt igencsak kiveszik részüket a növények beporzásából, másrészt a kártevő és betegséghordozó rovarpopuláció szabályozásában is hangsúlyos szerepük van. A legtöbb parazita darázs a tojásait különféle kártékony rovarok testébe vagy ezek lárvái közé rakja le, a ragadozó fajták pedig élelem után kutatva vadásszák le a kártevő rovarokat. Rossz hírüket leginkább a lódarázs és a kecskedarázs kelti. Csak ezek kerülnek kapcsolatba az emberrel a fullánkos darazsaknak csupán 1%-át adó Vespinae alcsalád fajai közül – írja a Greendex.

A magyarországi darázsfajok közül sem mind agresszív

Az emberek számára a darázs azért minősülhet kártevőnek, mert mikrobiológiailag az egyik legszennyezettebb élelmiszer-látogató. Mindenevő lévén rászáll bármilyen szerves eredetű hulladékra, állati és emberi végtermékre, dögökre. Emellett pedig agresszívan védelmezi a fészkét.

Magyarországon leggyakrabban öt darázsfajjal találkozhatunk: a lódarázssal (Vespa crabo), a német darázzsal (Vespula germanica), a kecskedarázzsal (Vespula vulgaris), a padlásdarázzsal (Polistes nimpha) és a déli papírdarázzsal (Polistes dominula).

Ezek közül a Polistes fajok kifejezetten békések, a Vespula fajok sokkal temperamentumosabbak, agresszívek és ingerlékenyek. A hazai darázsfajok közül a lódarázs a legveszélyesebb, mérete is tekintélyes, jóval nagyobb a többi fajhoz képest.

 Hogyan védekezhetünk a darazsak ellen környezetbarát módon?

A legjobb megelőzni a problémát és még azelőtt elriasztani őket, hogy befészkelnék magukat házunk vagy kertünk különböző zugaiba. Tavasszal az áttelelő nőstények elkezdik keresni az ideális helyet a letelepedéshez, ehhez pedig minden szabad kis rést végigkutatnak a területen – hívja fel a figyelmet a portál.

Az ideális élőhely számukra valamilyen tápanyagforrás közelében van, így az első és legfontosabb lépés a megelőzésben, hogy minden ételmaradékot alaposan eltakarítunk. A kukákat szagmentesen takarjuk le, a kutya- és macskatápot, illetve egyéb állatok ételét is tegyük olyan helyre, ahol a darazsak nem tudják kiszimatolni. Az édes illat is vonzza őket, tehát a parfümök, krémek és testápolók is ínycsiklandóan hathatnak rájuk. Tömjünk be minden apró rést, lyukat és repedést a ház körül, a tetőn, a falakon, a fészerben, a kutyaházakon, a mérőóra körül, a fémkorlátokon és a postaládán is! A földben lévő lyukakat is temessük be!

Az egyik leghatékonyabb és legkíméletesebb védekezés az úgynevezett hamis darázsfészkek vagy darázsriasztó kasok kihelyezése. Ezek működése a darazsak területvédő reflexét használja ki, ugyanis a nem saját fészek látványa visszafordulásra kényszeríti a darazsakat, ugyanis nem telepszenek idegen kolónia közelébe. További előnye, hogy semmilyen vegyszert nem tartalmaz, és nem termel hulladékot. Hátránya, hogy csak akkor hatékony, ha már tavasszal kihelyezzük, mielőtt még bárhol letelepedtek volna a darazsak a kertünkben.

Ezek a csapdák gazdaboltokban vagy az internetről is beszerezhetők, illetve házilag is könnyen elkészíthetők. Pusztán egy papírzacskót gömb formájúra kell alakítanunk, majd belülről kitömni, hogy a formája megmaradjon.

Ezeket az illóolajokat nem bírják a darazsak

A napsárga citrusféle illata szerencsére taszítja a darazsakat. Tegyen néhány szeletet a kerti asztalra, vagy facsarjon egy egész citromot egy tál vízbe, és azt helyezze ki. Ezzel megakadályozhatja, hogy közel merészkedjenek. Ha biztosra akar menni, akkor szúrkáljon szegfűszeget egy felvágott citromba, és azt hagyja kinn az asztalon.

Az eukaliptusz-, a teafa- és a mentaolaj erős illatuk révén hatékonyan elriasztják a darazsakat. Egy permetezőbe keverjen össze néhány cseppet valamelyik illóolajból némi vízzel, és spriccelje körbe vele a teraszt, kertet. 

Növényekkel is védekezhetünk a darazsak ellen. A különböző mentafajták, a kakukkfű, a citronella, az eukaliptusz és a fehér üröm természetes darázsriasztó. Érdemes belőlük azokra a helyekre ültetni, ahol pihenni vagy mondjuk medencézni szeretnénk.

Ha azonban már megtelepedtek a darazsak, jobb, ha nem próbálja meg egyedül eltávolítani a fészket. Ez a művelet szakértelmet kíván és rendkívül veszélyes is, mert a darazsak szervezetten támadnak a betolakodóra, míg védelmezik a királynőt, így az is sokkos állapotba kerülhet a sok darázscsípéstől, aki nem allergiás a méreganyagra.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: jodeng via Pixabay)

2024. június 14., 12:57

Hamarosan beköszönt a kánikula hazánkban. Azok, akik kertközelben élnek, vagy akár csak a balkonládáikban nevelik a növényeiket, tudják, hogy a nagy melegben elővigyázatosabban kell öntözni. Egyáltalán nem mindegy az időpont és mennyiség sem.