Indul a katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés, de mi is sokat tehetünk az invázió ellen

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.

2024. április 16., 15:00

Szerző:

A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok március eleje óta országszerte hétről hétre elemzik a lárvák és szúnyogok fejlettségi állapotát és számát. Ez alapján tervezik meg a szúnyoggyérítés menetét. A hetente frissülő program nyomon követhető a katasztrófavédelem weboldalán.

 

A héten a Tisza mentén és a Tisza-tónál, valamint a Körösök holtágain lépnek fel biológiai módszerrel a lárvák ellen. Ötezer hektárnyi felületen repülőről juttatják ki a szilárd fehérjetartalmú készítményt. A korai tavasz miatt a szokásosnál hamarabb kezdtek a fák lombosodni, ami megnehezíti a biológiai lárvagyérítést. A levegőből kijuttatott folyékony biológiai készítmény jelentős része fennakadna az ártéri erdős területeken lévő fák levelein, ezért granulátumot alkalmaznak. A szilárd halmazállapotú készítmény áthatol a lombozaton, így bekerül a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek.

 Ön is tehet a szúnyoginvázió ellen

Minél kevesebb a szúnyoglárva, annál kevesebb a kifejlett szúnyog. Éppen ezért érdemes a ház körüli kisebb vizeket lefedni, kiönteni, rendszeresen cserélni. Egy-egy vízzel teli virágcserépben, vödörben, gumiabroncsban, eldugult ereszben százával, akár ezrével fejlődhetnek szúnyogok. Az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy hosszabb ideig ne tudjon bennük megállni az esővíz. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ plakátot és tájékoztatót készített, amelyek ezen és ezen a linkeken érhetők el.

Csökkentsük le a szúnyogoknak árnyékot adó területeket

A sövények, bokrok és a magas fű árnyékot adnak, ami elrejti a szúnyogokat. Ezeknek a rovaroknak ugyanis napközben szükségük van egy helyre, ahová elmenekülhetnek a hőség és a nap elől, ezért minél kevesebb árnyékos területet találnak, annál kevesebb szúnyog gyűlik össze az udvaron – amint azt a The Family Handyman is megírta. Épp ezért fontos, hogy tartsuk ápoltan a sövényeket és bokrokat, és – ha belefér az időnkbe – hetente legalább egyszer nyírjuk le a füvet. Ezen kívül érdemes lekaszálni vagy hasznosítani a gyomos foltokat, hogy minimálisra csökkentsük az árnyékot, és ezek a peremterületek ne válhassanak benőtt dzsungellé.

Aromás növények ültetése

Rengeteg olyan növény van, amelynek az illatát kifejezetten utálják a szúnyogok, ilyen például a citromfű, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a körömvirág, a büdöske és a levendula. Érdemes tehát ezekből bőségesen ültetni a kertbe, különösen a terasz, a kerti asztalok és székek, valamint a szalonnasütő, grillező köré. Jó trükk, hogy amikor elhaladunk a növények mellett, dörzsöljük meg a levelüket, hogy az illóolajok rákerüljenek a bőrünkre, valamint a levegőbe, amint arról korábban beszámoltunk.

(Fotó:  Alberto Ghizzi Panizza / Biosphoto via AFP)

21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

2024. április 29., 13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.