Szoftverproblémák veszélyeztetik a népszámlálást

Nem világos, hogy a Németországban folyamatban lévő országos népszámlálás a tervezett időpontban befejezhető-e szoftverproblémák miatt – derült ki hétfőn Berlinben, a városok és kerületek képviselőinek a központi kormányhoz intézett leveléből.

2022. július 18., 15:31

Szerző:

Az adatok nagy részének összegyűjtésére használt szoftver jelentős problémákat  mutat, és lehetséges, hogy ez veszélyezteti a 2022-es népszámlálás időben történő befejezését – írták a Markus Richternek, a belügyminisztérium digitalizálásért felelős tisztviselőjének címzett levélben. 

A dpa német hírügynökség betekintést nyert a dokumentumba, amelynek aláírói aggodalmukat fejezték amiatt is, hogy a problémák miatt torzulhatnak a népszámlálás eredményei. 

A 2022-es népszámlálás keretében – amely 11 év után az első – országszerte több mint 30 millió embernek kell három hónap alatt adatokat szolgáltatnia. 

A véletlenszerűen kiválasztott 10,2 millió embertől egyebek között a nevüket, nemüket, családi állapotukat és állampolgárságukat kérdezik. Emellett mind a 23 millió lakóingatlan-tulajdonost vagy -kezelőt megkérdezik lakásukról lakóépületeikről. 

A kérdéseknek csak egy részét kell megválaszolni rövid személyes interjúk keretében, a legtöbbre online kell válaszolni. 

Népszámlálás Németországban elvileg tízévente van, de a koronavírus-járvány miatt a tavalyit idénre halasztották.

(Kiemelt képünk illusztráció: Emberek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni tüntetésen a németországi Stuttgartban 2020. május 9-én. MTI/EPA/Ronald Wittek)