Fertőző lett a magyar sportőrület: a szerbek belevágnának az olimpiarendezésbe

Szerbiának is fontos lett a sport, így a labdarúgó Európa-liga 2028-as döntője után az ötkarikás játékokat is megrendeznék. Csakhogy nem egyedül, Magyarországgal karöltve.

2024. május 2., 13:19

Szerző:

A sport nem csak Magyarország, de Szerbia számára is fontos. Utóbbi ezért a jövőben megpályázhatja az olimpiai játékok megrendezését, azonban nem egyedül, hanem Magyarországgal közösen – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök a belgrádi Surčinban épülő Nemzeti Stadion építése kapcsán rendezett sajtótájékoztatón. A BALK Magazin tudósítása szerint az épülő stadionban rendezik majd meg a labdarúgó-Európa-liga 2028-as döntőjét is, aminek bejelentése után kalandozott el az elnök az ötkarikás játékokig.

Bár a szerb elnök pontos időpontot nem említett, azt azonban hangsúlyozta, hogy nem csak Belgrád, hanem az ország arculatát is megváltoztatják, és Budapest mellett a legnagyobb Aqua Központot építik. Szerinte mindazzal, ami most épül, a sport területén a szerbek versenyre kelhetnek a magyarokkal.

Aleksandar Vučić emellett azt is megjegyezte, hogy bár a magyarokkal kelnének versenyre az olimpia rendezéséért, Albániával közösen nevezhetnének be a 21 év alatti labdarúgó kontinensbajnokság megrendezésére, a „náluk a megnyitó, nálunk a döntő” elv alapján.

A kormánynak bejön a sport, hát még az olimpia

A létesítmények készen állnak, de Budapestnek és az olimpiai bizottságnak kell jeleznie, hogy érdemesnek látja újra megpróbálni a pályázást – jelentette ki korábban Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára egy interjúban az olimpia rendezés kapcsán. Elmondta, ha Magyarország már 2017-ben úgy értékelte, hogy alkalmas egy olimpia megrendezésére, akkor most „még inkább az”. Azóta ugyanis felépült több sportlétesítmény is, többek között a Duna- és a Puskás Aréna.

Nem látta ennyire optimistán a helyzetet a főváros, valamint Fekete-Győr András, a Momentum képviselője. Utóbbi kifejtette, szerinte Budapest jelen pillanatában nem alkalmas egy olimpia megrendezésére, a világverseny ugyanis több ezer milliárd forintba kerülne. Korábbi reakciójában felidézte, hogy a kormány egy női kézilabda Európa bajnokságot sem tud megrendezni.

A Mi Hazánk szerint egy olimpia fellendítené a gazdaságot, de ezt csak egy társadalmi vita után szabadna megrendezni.

(Képünk illusztráció. Forrás: anncapictures / Pixabay)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.