100 éves olimpiai bajnok viheti az olimpiai fáklyát Párizsban

Charles Coste 100 esztendősen viheti a nyári, párizsi olimpia lángját, bő 76 évvel az után, hogy olimpiai bajnok lett – írta az insidethegames.biz portál.

2024. február 4., 09:43

Szerző:

Az 1948-as londoni ötkarikás játékokon a kerékpárosok üldözéses csapatversenyében győztes francia kvartettnek a tagja volt a sportember, aki a jövő héten, csütörtökön ünnepli századik születésnapját, s a legidősebb élő francia olimpiai bajnok.


„Büszke vagyok, olyan büszke, amennyire csak lehet, és a fáklyavivés felejthetetlen lesz. – idézte a honlap az idős bajnokot. – Most már fizikálisan is fel kell készülnöm. A térdem korlátoz, de igyekszem néhány méteren át vinni a lángot" – mondta az olimpikon.

A százéves Charles Coste pályája elején lett olimpiai bajnok

Az  Olympedia információi szerint 1948-as olimpia előtt a Vélo Club de Levallois színeiben versenyző Charles Coste megnyerte az 1947-es francia amatőr bajnokságot egyéni üldözéses versenyszámban, amely akkor még nem számított olimpiai versenyszámnak. Az 1948-as világbajnokságon, nem sokkal az olimpia után, harmadik lett az egyéni üldözéses versenyszámban, majd az év végén profivá vált. Coste profi karriert futott be, 1959-ig versenyzett, legnagyobb győzelmét korán, 1949-ben aratta, amikor megnyerte a Grand Prix des Nations időfutam bajnokságát. Megnyerte az 1953-as Párizs-Limoges-i versenyt és az 1954-es monacói Ronde de Monacót is. Második lett az 1949-es Grand Prix de Suisse-on, és második lett az 1953-as Párizs-Camembert-i versenyen.  1950-es Párizs-Roubaix-on negyedik helyezést ért el.. Háromszor indult a Giro d'Italián, legjobb helyezése a 40. hely volt 1956-ban. Coste 1952-ben és 1957-ben részt vett a Tour de France-on, de egyik versenyen sem ért célba.

2022 áprilisában Coste-t Franciaország kitüntette a Becsületrenddel. Normális esetben a kitüntetést minden francia olimpiai bajnoknak adományozzák, de ezt a szabályt csak 1952-ben, négy évvel Coste aranyérme után vezették be. Tony Estanguet adta át neki a kitüntetést, amelyet a csapat üldözéses versenyben részt vevő csapattársainak – Pierre Adam, Serge Blusson és Fernand Decanali – ajánlott.


Ugyanakkor az insidethegames.biz kiemelte, hogy távolról sem Charles Coste a legmagasabb kort megélt olimpiai bajnok a világon, ez a kitüntető cím Keleti Ágnest, az ötszörös ötkarikás aranyérmes magyar tornászt illeti, aki január 9-én töltötte be a 103. életévét.

(Kiemelt képünk: Charles Coste, az 1948-as londoni játékokon a pályakerékpározás férfi csapat üldözéses számának olimpiai bajnoka pózol éremtáblázatával egy fotózáson otthonában, a Párizstól északnyugatra fekvő Bois-Colombes-ban 2024. január 30-án. Charles Coste a legidősebb élő francia olimpiai bajnok. Fotó: JOEL SAGET / AFP)