Forgalomkorlátozás lesz vasárnap, az Élet menete idején Budapesten

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtöki közlése szerint a vonulás idején a hosszirányú forgalomban lezárásokra, a keresztirányú forgalomban 10-20 perces várakozásra kell készülni.

2024. május 2., 16:40

Szerző:

A holokauszt áldozataira emlékező Élet menete miatt forgalomkorlátozás lesz vasárnap várhatóan 15.10-től a Dohány utca – Síp utca – Rákóczi út – Thököly út – Baross tér, Keleti pályaudvar útvonalon. A BKK a lezárás idejére a Rákóczi úti tengely esetében az M2-es és az M4-es metrókat, a Nagykörút korlátozásakor az M1-es és az M3-as metrók igénybevételét javasolja.  A rendezvény előkészületei miatt már május 4-én, szombaton reggel 8 órától, május 5-én, vasárnap éjfélig lezárják a Keleti pályaudvar főbejáratát és a Thököly út felőli Lotz váró bejáratát.

Az Élet menete a Dohány utcai zsinagóga elől indul 

A programsorozat május 5-én, vasárnap délután 3 órakor a Dohány utcai Zsinagógától indul, közel 110 holokauszt-túlélővel a menet élén, akiknek elektromos kisautók könnyítik meg a részvételt. Az Élet Menetével emlékezik több hazai és nemzetközi szinten is elismert sportoló, előadóművész és közéleti személyiség, jelenlétükkel kifejezve szolidaritásukat. A vasárnapi programon a tervek szerint beszédet mond mások mellett Baruch Adler, a Nemzetközi Élet Menete Szervezet ügyvezető igazgatója, Ifat Ovadia Luski , a Zsidó Nemzeti Alap elnöke és Jákov Hadasz-Handelszman , Izrael budapesti nagykövete – írja a Mazsihisz

Az idén 20. alkalommal megrendezett Élet Menetén megemlékeznek majd a tavaly október 7-i izraeli terrortámadás áldozatiról is. Megjegyezte: a kettős évforduló alkalmából emlékplakett is készült. A Keleti pályaudvarról még aznap este az alapítvány szervezésében 500 fiatal utazik vonattal Lengyelországba a nemzetközi Élet Menetére, és a magyarországi programon résztvevő holokauszt-túlélők közül 21 a fiatalokkal tart – mondta Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: a kormány tisztában van az akkori kormányzat bűnével és a jelenkori felelősségével. Ezért is támogatja különösen a Holokauszt 80 emlékév programjait. Hangsúlyozta: az Élet Menete azt üzeni, hogy az emlékezés fontos, és a holokauszt borzalmaira emlékezve összefacsarodik az ember szíve, mégis ünnepelni és élni kell az életet – írja a Kibic.

Michel Gourary, a Nemzetközi Élet Menete Szervezet igazgatója arról beszélt: a nemzetközi Élet Menetén, az Auschwitz és Birkenau közötti úton 36 év alatt több mint 300 ezer emlékező sétált végig. Azt is mondta: a nemzetközi szervezet legfőbb célja a fiatalok, elsősorban a nem zsidó fiatalok oktatása és nevelése. Közölte azt is, az idei nemzetközi meneten 3200 diák vesz részt szerte a világból.

A rendezvény miatt az alábbi forgalomkorlátozásokra kell számítani

Május 5-én, vasárnap 13.30 és 15.30 között lezárják a Dohány utcát, ezért a 74-es trolibusz rövidített útvonalon a Kertész utcáig közlekedik, a Kertész utcában a Dohány utcai kereszteződés előtt állnak meg. A menet a Dohány utcai zsinagóga elől indul várhatóan 15.10-kor a Dohány utca – Síp utca – Rákóczi út – Thököly út – Baross tér, Keleti pályaudvar útvonalon. Az 5-ös, a 7-es, a 7E, a 8E, a 107-es, a 110-es, a 112-es és a 133E autóbuszok várhatóan 15 és 16.10 között a pesti végállomásaik és a Keleti pályaudvar, illetve a budai végállomásaik és az Astoria között közlekednek.

 A 4-es és a 6-os villamosok várhatóan 15.20 és 15.50 között 15-20 percig csak a Széll Kálmán tér és az Oktogon, illetve a dél-budai végállomásaik és a Corvin-negyed között közlekednek. A BKK a kimaradó szakaszon az M3-as metró igénybevételét ajánlja. A 99-es autóbusz várhatóan 15.30 és 16 óra között terelve jár majd, nem érinti a Blaha Lujza tér és a Kiss József utca megállókat, míg a II. János Pál pápa térnél és a Mátyás térnél a Pesterzsébet felé tartó buszra a Blaha Lujza tér irányú megállóhelyen lehet felszállni.

A 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as autóbuszok várhatóan 15.50 és 19 óra között terelve járnak, a Thököly úti és a Verseny utcai megállókat nem érintik. A 73-as és a 76-os trolibuszok várhatóan 15.50 és 16.20 között terelve járnak, a Keleti pályaudvarnál csak a Garay utcában állnak meg. A 79-es trolibuszok is 15.50 és 19 óra között terelve járnak, a Keleti pályaudvarnál csak a Garay utcában állnak meg. Az 5-ös, a 7-es, a 7E, a 8E, a 110-es, a 112-es és a 133E autóbuszok várhatóan 16.10 és 19 óra között terelve közlekednek, a Keleti pályaudvarnál a Kerepesi úton állnak meg. A 107-es autóbusz a Kerepesi úti végállomásra a 76-os trolibusz végállomására közlekedik.

(Kiemelt képünk forrása: Az Élet Menete Alapítvány Facebook oldala)

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt.