Orosz állampolgár az oroszországi merénylet nyolcadik gyanúsítottja

Előzetes letartóztatásba helyezett egy nyolcadik vádlottat a Crocus City Hall elleni merénylettel összefüggésben kedden egy moszkvai bíróság.

2024. március 26., 15:23

Szerző:

A négy fegyveres terrorista által, a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központnál végrehajtott merényletnek 137 halálos áldozata van, a nyilvántartott sebesültek száma 182. Aliser Kaszimov orosz állampolgár, aki a tádzsik többségű kirgizisztáni Os város szülötte, a nyomozás szerint lakást adott bérbe a terroristáknak. Kaszimov azt mondta, hogy a bérbeadás az Avito kereskedelmi portálon keresztül történt. Hozzátartozói szerint aligha lehetett tudomása a terroristák terveiről.

„A bűnözőket, akik közvetlen elkövetői voltak ennek a tömeggyilkosságnak, mint tudják, letartóztatták. A nyomozók gondos munkát végeznek, hogy megállapítsák ennek a barbár bűncselekménynek a körülményeit, kiderítsék a részleteket, meghatározzák az egyes résztvevők szerepét és bűnösségének mértékét, tanulmányozzák a kriminalisták és szakértők következtetéseit" – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz főügyészség igazgatótanácsának keddi ülésén.

Igor Krasznov főügyész azt hangoztatta, hogy az elkövetőket és ügyfeleiket elkerülhetetlenül utol fogja érni a büntetés.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy keddi moszkvai sajtóértekezleten hangot adott meggyőződésének, miszerint Moszkvának aligha lesz szüksége nyugati segítségre a terrortámadás kivizsgálásában, és egyedül is boldogul a nyomozással, amelyet elég hatékonyan, elég gyorsan indított el. Érdekesnek nevezte, hogy alig egy nappal a vérfürdő után, amikor a Nyugat arról nyilatkozott, hogy Ukrajna nem érintett a támadásban, az Interpol váratlanul kijelentette, hogy kész segítséget nyújtani a nyomozásban.

„Nem emlékszem ilyen kezdeményezésre az Interpol részéről korábbi esetekkel kapcsolatban, amelyek szintén megkövetelték a leggondosabb nemzetközi odafigyelést. A legkézenfekvőbb példa erre az Északi Áramlatok (felrobbantása)" – mondta a miniszter.

Emlékeztetett, hogy Svédország, Dánia és Németország azt állította akkor, „ők maguk fogják megoldani" az ügyet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a terrortámadás hátterére vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy „a nyomozás folyamatban van", és verziókat akkor fogalmaznak majd meg, „amikor ezt a nyomozás szükségesnek ítéli". Hozzátette, hogy az elnök „néhány rendelkezésre álló előzetes adat alapján" mondta azt, hogy van kapcsolat a terroristák és az ukrán fél között.

Gazembereknek nevezte azokat, akik kárörvendően nyilatkoznak a tragédiáról, mint például Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal egykori tanácsadója.

Úgy vélekedett, nincs ellentmondás abban, hogy kapcsolat lehet a terrortámadás radikális elkövetői és az ukrán vezetés között, amelynek élén a zsidó származású Volodimir Zelenszkij elnök áll.

„Egy sajátos zsidó áll ott az élen – egy olyan zsidó, aki sok tekintetben szimpátiát és vonzalmat mutat a nacionalista szellem iránt, amely áthatotta a kijevi rezsim vezetését" – mondta.

„Nyilvánvalóan Ukrajna!" – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára kedden újságíróknak arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon az Iszlám Állam terrorszervezet vagy Ukrajna áll-e a Moszkva határán lévő Krasznogorszkban pénteken elkövetett terrortámadás mögött.
A támadásnak 139 halottja volt, köztük három gyerek. Az orosz külügyminisztérium kedden közölte, hogy a Crocus City Hallban életét vesztette egy 24. évében járó munkatársa, Tatyjana Repina, aki 2021-ben végzett a tárca főiskoláján, és a nyelvi támogatási osztályon dolgozott.

(Kiemelt kép: Ali Cura / Anadolu via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.