Automatikus, inflációkövető módon emelkednek majd a telefon- és internetszámlák

Először a Vodafone vezette be az inflációkövető díjkorrekciót, akkor is emelkedik majd a telefon és internet díja, ha nem értesítenek erről külön. Már a Yettel és a Telekom is készül a bevezetésére.

2023. január 14., 08:37

Szerző:

A súlyos infláció miatt ezt követő, automatikus díjkorrekció bevezetésére szánta el magát a Vodafone, és kiderült, már a többi szolgáltató is erre készül. A 24.hu-nak először egyik olvasója jelezte, januárban több min 9 százalékos inflációs korrekciót alkalmazott nála a Vodafone telefon- és internetszolgáltató, 5490 forintról szó nélkül 6000 forintra emelték internet-havidíját, tévé-előfizetése pedig havi 7100 forint helyett 7420 forint lett.

A Vodafone ügyfélszolgálata kérdésre megerősítette, és azt írta a lapnak:  „a 2021. szeptember 1. és 2022. augusztus 31. közötti időszak 109,39 százalékos mértékű átlagos fogyasztói árindexváltozását figyelembe véve 2023. január 2-tól ilyen mértékű – a hatályos Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) szerinti – automatikus díjkorrekciót alkalmaznak lakossági, egyes flottás és kisvállalati ügyfeleiknél. Az díjkorrekció az otthoni és a mobil szolgáltatások előfizetési díjait egyaránt érinti.”

Minderről tehát külön értesítést nem kell küldeni a felhasználóknak, nekik kell figyelni a számlájuk változását. Sőt, a Yettel és a Telekom is készül mindennek bevezetésére. A jogszabályok szerint ugyanis ez nem áremelés, hanem „díjkorrekció”, ami magas infláció esetén automatikusan is alkalmazható a havidíjakra.

A lehetőség 2018 óta áll fenn, amikor életben lépett az egységes, EU-s hírközlési kódex, ennek egyik irányelve szerint a szolgáltató egyoldalúan és indoklás nélkül is módosíthatja az ÁSZF-et, ha határozott idejű szerződéseknél is biztosítja a megszüntetés lehetőségét, tehát ha azokból is legálisan ki lehet lépni.

Ezt a jogi lehetőséget használják most fel a szolgáltatók. A legújabb inflációs adatok pedig tényleg brutálisak. A KSH decemberi jelentése a hónapban közel 25 százalékos inflációról számolt be a magyar gazdaságban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Daniel LEAL / AFP)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.